Akcesoria baristy, które warto mieć – top 5

Jerzy Biernacki
07.02.2023

Niezależnie od tego, czy prowadzisz własną kawiarnię, jesteś jej pracownikiem lub pasjonujesz się kawą po godzinach pracy – są takie akcesoria baristy, które po prostu warto mieć. Ułatwiają zaparzanie kawy, a także rozwijają umiejętności. Dzięki nim możesz dalej zgłębiać kawowe tajemnice, racząc się wyśmienitymi naparami.

Młynek do kawy

Każdy profesjonalny barista wie, że kawa o najintensywniejszym smaku i aromacie to ta, która jest zaparzana ze świeżo mielonych ziaren. Wybór młynka do kawy to jednak wcale nie takie proste zadanie. Stanowczo odradza się zakup młynka posiadającego standardowe ostrza siekające ziarna. Jedyny prawowity młynek do kawy to ten żarnowy. Zależnie od własnych potrzeb i preferencji możesz wybrać model ręczny lub elektryczny. W obu przypadkach warto zakupić młynek o regulowanym stopniu mielenia kawowych ziaren. Dzięki temu można dopasować ich obróbkę do wybranej metody zaparzania.

Waga kuchenna

Kawowi pasjonaci podchodzą ze szczególną starannością do odmierzania proporcji ziaren i wody podczas zaparzania kawy. Zamiast robić to „na oko”, lepiej zdać się na twarde liczby i mieć pewność, że wartości się zgadzają. Precyzyjna waga kuchenna, która waży co do grama, z pewnością ułatwi Ci to zadanie. Dzięki niej mniej potrzebne są inne akcesoria baristy takie jak różnego rodzaju miarki, łyżeczki czy pojemniczki.

Termometr kuchenny

Szanujący się bariści wiedzą, że kawy wcale nie zaparza się wrzątkiem. Optymalna temperatura parzenia kawowych ziaren wynosi 88-94 stopnie Celsjusza, a jej dokładna wartość zależy od wybranej metody zaparzania. Subtelne różnice w temperaturze są bardzo trudne do oceny bez użycia termometru. Należy wybrać profesjonalny termometr kuchenny, który ma metalową, sztywną sondę, jaką możesz zanurzyć w wodzie. Dzięki termometrowi możesz obserwować, jak różni się smak kawy zależnie od zastosowanej temperatury zaparzania.

Czajnik baristyczny

Wśród alternatywnych metod parzenia kawy króluje w szczególności kawa z dripa. Stanowi dużą przeciwwagę dla włoskiego espresso – w porównaniu do niego ma znacznie lżejszy, bardziej zbalansowany smak o wyraźnej, przyjemnej kwasowości. Napar z dripa jest bardziej klarowny i charakteryzuje się bogatymi nutami smakowymi. Aby prawidłowo zaparzyć kawę z dripa, potrzebny jest jednak nie tylko dripper. Przyda się także specjalny dzbanek oraz czajnik baristyczny. Ze względu na swój długi dziubek przypominający konewkę umożliwia precyzyjną kontrolę nad strumieniem wody, którym zalewa się kawę.

Elektryczny spieniacz do mleka

Jeśli nie korzystasz z ekspresu dysponującego dyszą spieniającą mleko, elektryczny spieniacz do mleka z pewnością powinien zagościć w Twoim baristycznym wyposażeniu. Nawet jeżeli na co dzień nie pijesz kawy z mlekiem, warto nabyć umiejętność serwowania kawy z mlecznym zdobieniem latte art, które możesz zaserwować swoim gościom. Elektryczny spieniacz do mleka pomoże Ci trenować rozlewanie mlecznej pianki na powierzchni espresso w taki sposób, by stworzyć na przykład serce, tulipana, rozetę albo łabędzia.

Artykuł partnera.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie