Dlaczego warto sięgnąć po maliny w syropie?

Piotr Kowalczyk
26.04.2022

Maliny to wyjątkowo smaczne owoce, ale niestety, świeże można je jeść tylko przez kilka miesięcy w roku. Ze względu na swoją miękką i delikatną konsystencję są dość trudne do przechowywania, można za to zalać je naturalnym syropem, dzięki czemu na długo zachowają świeżość.

Maliny w syropie – jak je przygotować?

Owoce, które chcemy zalać syropem, nie mogą być uszkodzone, przejrzałe albo za mało dojrzałe. Wszystkie owoce należy starannie umyć i sprawdzić, czy nie mają robaków, a następie, po odsączeniu, maliny zalewa się wcześniej przygotowaną zalewą cukrzaną. Najlepiej robić takie przetwory w małych słoiczkach – po otworzeniu maliny powinno się zjeść w przeciągu kilku dni, dlatego te mniejsze porcje są po prostu praktyczniejsze.

Owoce z zalewą umieszcza się w wyparzonych słoiczkach, zakręca i pasteryzuje – to chroni maliny przed zepsuciem i nie jest już konieczne dodawanie żadnych sztucznych konserwantów. Niestety, nie wszystkie sklepowe wyroby są przygotowywane w podobny sposób, dlatego zawsze należy dokładnie sprawdzić skład podany na etykiecie.

Czy maliny w syropie są równie zdrowe jak świeże?

Jeśli jest to produkt tradycyjny, jak maliny w syropie od Eterno, to udaje się zachować w przetworzonych owocach prawie wszystkie ich wartości odżywcze. Tych zaś maliny mają wyjątkowo dużo, bo dostarczają między innymi witamin C i E, witamin z grupy B, wapnia, żelaza, magnezu, kwasu foliowego, potasu, fosforu.

Maliny w syropie mają więcej cukru, ale to cukry naturalne, a więc nie tak groźne dla zdrowia jak sztuczne słodziki – nie zmienia to jednak faktu, że nie powinno się ich spożywać na raz w dużych ilościach. Nie są też przesadnie kaloryczne, bo na 100 gram produktu dostarczają tylko około 140 kcal, więc bardziej chodzi o to, z czym zamierzamy je zjeść.

Jak można jeść maliny w syropie?

Maliny w syropie idealnie komponują się z domowymi wypiekami oraz lodami. Pasują do takich deserów jak gofry, naleśniki czy racuchy, a całość można jeszcze uzupełnić niewielką ilością bitej śmietany lub słodkim twarożkiem. Owsianka bądź śniadaniowe płatki wydają się nieco mdłe w smaku? Dzięki malinom nabiorą przyjemnej słodyczy. Maliny nadają się także do słodzenia nimi herbaty bądź kawy, a nawet do dekorowania alkoholowych drinków, głównie tych na bazie cięższych alkoholi.

Artykuł partnera.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie

Na naszej stronie korzystamy z plików cookies w celu spersonalizowania reklam, więcej informacji.