Gastronomiczne kuchnie elektryczne – czym się kierować przy wyborze takiego sprzętu?

Remigisz Szulc
13.02.2023

Kuchnie do profesjonalnego użytku znacząco różnią się od tych dedykowanych domowym zastosowaniom. Przede wszystkim oferują znacznie większą wydajność i funkcjonalność, umożliwiając szybkie przyrządzanie posiłków w dużej ilości. Znajdują zastosowanie w kuchniach restauracyjnych, w pensjonatach, hotelach, ośrodkach wczasowych czy placówkach oświatowych. Czym się kierować przy wyborze gastronomicznej kuchni elektrycznej? Kilka kluczowych kryteriów omawiamy w naszym artykule.

Jakość wykonania

Kuchenki do użytku profesjonalnego muszą się charakteryzować niezawodnością i odpornością na bardzo intensywne użytkowanie. Dlatego na początek warto skupić się na jakości wykonania produktu i jego przystosowaniu do pracy w gastronomii. Świadczą o tym takie szczegóły, jak chociażby zastosowanie okablowania odpornego na wysokie temperatury czy wykonanie konstrukcji ze stali nierdzewnej o grubości 1 mm.

Zastosowana technologia grzewcza

Gastronomiczne kuchnie elektryczne są dostępne w wariantach z płytami żeliwnymi, indukcyjnymi, jak również z palnikami na podczerwień. Na etapie zakupu kuchenki trzeba się dokładnie zastanowić, która technologia najlepiej wpisuje się w oczekiwania użytkownika.

  • Kuchnie z płytami żeliwnymi – to klasyczne rozwiązanie, w ramach którego stosuje się m.in. mosiężną przewodzącą szynę zbiorczą do palników.
  • Kuchnie z polami indukcyjnymi – coraz popularniejszy wybór z uwagi na łatwość utrzymania w czystości, wysoką wydajność pól grzewczych oraz relatywnie niskie zużycie energii.
  • Kuchnie z palnikami na podczerwień – najważniejszą zaletą tej technologii jest błyskawiczne uruchamianie się palników oraz ich wysoka trwałość.

Funkcjonalność i wyposażenie kuchenki

Kuchnia gastronomiczna to podstawowe wyposażenie zaplecza restauracji czy stołówki. Stanowi jedną z najważniejszych inwestycji w branży HoReCa, mając decydujący wpływ nie tylko na tempo przyrządzania posiłków, ale też bezpieczeństwo i komfort pracowników obsługujących kuchnię.

Dlatego czołowi producenci przykładają dużą wagę do kwestii wyposażenia kuchenek gastronomicznych. Warto się upewnić, że wybrany model posiada takie rozwiązania, jak wyjmowane prowadnice z regulacją poziomu, wentylowane drzwi z podwójnymi szybami, oświetlenie halogenowe, termometr analogowy czy oddzielne sterowanie ogrzewaniem górnym i dolnym.

Szczególną uwagę należy również zwrócić na piekarnik. Sprawdzamy, czy pomieści on najczęściej wykorzystywane w kuchni blachy. Uniwersalne piekarniki są przystosowane do klasycznego pojemnika GN-1/1 (o wymiarach 530x325 mm) oraz blachy do pieczenia o wymiarach 600x400 mm.

Wysokiej jakości gastronomiczne kuchnie elektryczne, które spełniają surowe kryteria w zakresie funkcjonalności, trwałości, użyteczności i bezpieczeństwa, są dostępne w ofercie marki Orest. Można się z nią zapoznać na stronie internetowej https://orest.com.pl/teplovoe-oborudovanie/elektricheskie-plity/.

Artykuł partnera.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie