Kuchnie do profesjonalnego użytku znacząco różnią się od tych dedykowanych domowym zastosowaniom. Przede wszystkim oferują znacznie większą wydajność i funkcjonalność, umożliwiając szybkie przyrządzanie posiłków w dużej ilości. Znajdują zastosowanie w kuchniach restauracyjnych, w pensjonatach, hotelach, ośrodkach wczasowych czy placówkach oświatowych. Czym się kierować przy wyborze gastronomicznej kuchni elektrycznej? Kilka kluczowych kryteriów omawiamy w naszym artykule.
Kuchenki do użytku profesjonalnego muszą się charakteryzować niezawodnością i odpornością na bardzo intensywne użytkowanie. Dlatego na początek warto skupić się na jakości wykonania produktu i jego przystosowaniu do pracy w gastronomii. Świadczą o tym takie szczegóły, jak chociażby zastosowanie okablowania odpornego na wysokie temperatury czy wykonanie konstrukcji ze stali nierdzewnej o grubości 1 mm.
Zastosowana technologia grzewcza
Gastronomiczne kuchnie elektryczne są dostępne w wariantach z płytami żeliwnymi, indukcyjnymi, jak również z palnikami na podczerwień. Na etapie zakupu kuchenki trzeba się dokładnie zastanowić, która technologia najlepiej wpisuje się w oczekiwania użytkownika.
Kuchnia gastronomiczna to podstawowe wyposażenie zaplecza restauracji czy stołówki. Stanowi jedną z najważniejszych inwestycji w branży HoReCa, mając decydujący wpływ nie tylko na tempo przyrządzania posiłków, ale też bezpieczeństwo i komfort pracowników obsługujących kuchnię.
Dlatego czołowi producenci przykładają dużą wagę do kwestii wyposażenia kuchenek gastronomicznych. Warto się upewnić, że wybrany model posiada takie rozwiązania, jak wyjmowane prowadnice z regulacją poziomu, wentylowane drzwi z podwójnymi szybami, oświetlenie halogenowe, termometr analogowy czy oddzielne sterowanie ogrzewaniem górnym i dolnym.
Szczególną uwagę należy również zwrócić na piekarnik. Sprawdzamy, czy pomieści on najczęściej wykorzystywane w kuchni blachy. Uniwersalne piekarniki są przystosowane do klasycznego pojemnika GN-1/1 (o wymiarach 530x325 mm) oraz blachy do pieczenia o wymiarach 600x400 mm.
Wysokiej jakości gastronomiczne kuchnie elektryczne, które spełniają surowe kryteria w zakresie funkcjonalności, trwałości, użyteczności i bezpieczeństwa, są dostępne w ofercie marki Orest. Można się z nią zapoznać na stronie internetowej https://orest.com.pl/teplovoe-oborudovanie/elektricheskie-plity/.
Artykuł partnera.