Jak wybrać odpowiednią krajalnicę do sera?

Remigisz Szulc
18.06.2021

Krajalnica do sera głównie kojarzy się nam ze sklepem spożywczym. Nic dziwnego, w końcu to właśnie tam z reguły jest największe zapotrzebowanie na tego typu sprzęt. Jednak krajalnica do wędlin i sera to również praktyczne urządzenie do lokalu gastronomicznego czy firmy cateringowej. W każdym z tych przypadków jest kilka istotnych kwestii, na które powinieneś zwrócić uwagę przed zakupem.

Na jaką krajalnicę do sera postawić w gastronomii?

Wybierając sprzęt do sklepu spożywczego czy lokalu gastronomicznego przede wszystkim powinieneś wziąć pod uwagę fakt, że z urządzenia będą korzystali twoi pracownicy. W związku z tym krajalnica do sera musi zapewniać im maksymalne bezpieczeństwo pracy. Jednak to nie jedyna cecha, którą powinna charakteryzować się maszyna. Uwagę zwróć również na:

  • materiał i jakość wykonania,
  • cichość jej pracy,
  • łatwość w czyszczeniu,
  • wagę i mobilność,
  • pobór prądu,
  • regulację grubości oraz prędkości krojenia,
  • czy krajalnica spełnia standardy CE w zakresie bezpieczeństwa i higieny.

Jeśli w twoim lokalu lub sklepie krojenie sera odbywa się bardzo często, to praktycznym rozwiązaniem będzie także krajalnica do sera z płytą dociskową. W ten sposób zminimalizujesz liczbę odpadów, a co za tym idzie, zredukujesz koszty, ponieważ maksymalnie wykorzystasz każdy kawałek sera. 

Dobrym rozwiązaniem jest też krajalnica, której podajnik i nóż pochylone są pod kątem 45°. Takie ułożenie poszczególnych elementów to gwarancja najlepszego docisku żywności do ostrza. Dzięki temu rozwiązaniu znacząco poprawia się komfort użytkowania maszyny. W dodatku będziesz w stanie spełnić oczekiwania nawet najbardziej wymagających gości i klientów, serwując plastry sera o grubości, która im odpowiada.   

Kilka słów o materiale, z jakiego wykonana jest krajalnica

Aby krajalnica do wędlin i sera odpowiednio spełniała swoją funkcję, musi być przede wszystkim solidna i trwała. Ważna jest też tu higiena, w końcu serwujesz posiłki gościom lub oferujesz ser klientom. Dlatego krajalnica powinna być łatwa w czyszczeniu i odporna na wszelkie środki czyszczące. 

Sklepy ze sprzętem gastronomicznym najczęściej oferują krajalnice do sera w kilku różnych wariantach:

  • ze stali węglowej, pokrytej warstwą chromu,
  • z tytanu,
  • ze stali, częściowo pokrytej teflonem.

Elementy stalowe powinny być wykonane ze stali nierdzewnej. Ułatwi to zachowanie maksymalnych warunków higienicznych. Natomiast nóż, pokrywa noża i płyta oporowa, pokryte teflonem, znacząco ułatwią i usprawnią krojenie sera. 

Praktyczne udogodnienie pracy z krajalnicą do sera

Krajalnica do sera, wędlin czy pieczywa to dziś urządzenie niemal niezastąpione w każdym lokalu gastronomicznym sklepie spożywczym, czy firmie cateringowej. Znacząco usprawnia ona pracę i przyspiesza wszelkie przygotowanie posiłków.

Jednak, by właściwie spełniała swoją funkcję, przed jej zakupem musisz zwrócić uwagę na kilka podstawowych kwestii: bezpieczeństwo pracy, materiał, z jakiego została wykonana czy prędkość obrotów. To wszystko bowiem składa się na niezawodny sprzęt, z którego w bezpieczny sposób będą mogli korzystać twoi pracownicy. 

Pamiętaj, że krajalnica do sera to inwestycja na lata, dobrze więc przejrzyj oferowane produkty i zastanów się, co najlepiej sprawdzi się w twojej firmie. Jak często kroisz ser i w jakich ilościach? Czy zależy ci na dokładnym kontrolowaniu grubości plastrów, czy nie ma to większego znaczenia? Kiedy już odpowiesz sobie na tych kilka pytań, z łatwością trafisz na urządzenie, które spełni wszystkie twoje oczekiwania.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie