Jaka zmywarka będzie odpowiednia do restauracji?

Antoni Kwapisz
03.11.2021

W profesjonalnej kuchni zmywarka to sprzęt niezbędny, bo dzięki niej można bezpiecznie serwować posiłki na czystych talerzach, a praca w kuchni przebiega dużo sprawniej. To jednak spory wydatek, dlatego warto przed zakupem ustalić, jaki dokładnie sprzęt będzie potrzebny.

Zmywarka gastronomiczna lepsza od domowej

Patrząc na ceny, widać od razu, że zmywarki gastronomiczne są przynajmniej kilkukrotnie droższe, a niektóre modele potrafią kosztować kilkadziesiąt tysięcy złotych. Skąd ta cena? Wystarczy spojrzeć na wydajność oraz tryb pracy – żadna domowa zmywarka nie umyje naczyń w kilka minut, nie wyparzy ich w bardzo wysokiej temperaturze ani nie zapewni idealnego nabłyszczania. Gastronomiczna zmywarka te wszystkie cechy ma, do tego spełnia standardy BHP, dzięki czemu restauracyjna kuchnia będzie uchodzić za bezpieczną dla klientów.

Różne rodzaje profesjonalnych zmywarek

Restauracje są różne, dlatego nie ma tylko jednego typu zmywarki gastronomicznej. Jeśli lokal nie jest bardzo duży, ale używa się w nim naczyń różnego rodzaju, idealnie sprawdzi się zmywarka uniwersalna, które zajmie się zarówno szkłem i talerzami, jak i czyszczeniem garnków oraz patelni. W barach, pubach, lokalach bistro i kawiarniach przyda się zmywarka przeznaczona specjalnie do czyszczenia szkła – ma ona nieco słabszy strumień wody, dokładnie wyparza naczynia oraz posiada funkcję nabłyszczania.

W małej kuchni warto zamontować zmywarkę podblatową, natomiast w dużym lokalu, który obsługuje setki gości dziennie, niezbędna będzie profesjonalna zmywarka kapturowa albo zmywarka Winterhalter z transportem taśmowym i koszowym. W takich zmywarkach bez problemu da się umyć duże garnki, patelnie, tace, pojemniki GN oraz inne naczynia o nietypowych gabarytach.

Energooszczędna i ergonomiczna

Dobre zmywarki gastronomiczne są bardzo wygodne w obsłudze. Warto zwrócić uwagę, jak ładowane są kosze oraz w jaki sposób wyjmowane będą czyste naczynia, szczególnie gdy kuchnia jest dosyć mała, ale pracuje w niej dużo osób. Należy też sprawdzić, jakie dokładnie funkcje ma wybrana zmywarka, a jeśli chodzi o cenę, to liczy się nie tylko kwota wydana przy zakupie sprzętu, ale też zużycie wody i prądu, co wpłynie na wysokość rachunków płaconych przez restaurację.

Artykuł partnera.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie