Rodzaje wag laboratoryjnych

Krzysztof Jagielski
02.10.2019

Laboratoria to miejsca, gdzie najczęściej opracowywane są wszelkiego rodzaju innowacyjne mieszanki substancji czy też preparaty.

To także miejsca, w których powstaje większość leków oraz innych produktów, które wymagają do opracowania szczegółowej wiedzy, umiejętności, a także sprzętu. Dlatego też na ich wyposażeniu można znaleźć wszelkiego rodzaju wagi laboratoryjne, które pomagają określić masę substancji, wykorzystywanych w trakcie prac i badań laboratoryjnych. Oprócz podziału wag laboratoryjnych ze względu na sposób mierzenia, a także ich czułość i dokładność, można wyróżnić także podział ze względu na ich funkcjonalność.

Wagi wielofunkcyjne

W laboratoriach bardzo często wykorzystywane substancje lub materiały, na których wagę wpływ ma temperatura otoczenia, panujące ciśnienie, a także wilgotność powietrza. Wagi wielofunkcyjne pozwala jednocześnie zważyć daną próbkę, przy uwzględnieniu wszystkich tych parametrów, pokazując właściwy na dany moment odczyt temperatury, a także innych wcześniej wymienionych zmiennych.

Wagi z możliwością podłączenia do urządzeń

Wagi laboratoryjne, bardzo często wykorzystywane są także w trakcie ustalania właściwych proporcji składników, na przykład leków. Dlatego też możliwość podłączenia ich do komputera, dzięki czemu odczyt z pomiaru zostanie od razu wprowadzony do bazy danych. Dając wyjściowe informacje, do obliczeń i analiz jest niezwykle ważną i usprawniającą pracę funkcją. Dodatkowo funkcja ta niweluje ryzyko pomyłek w trakcie przepisywania odczytu do komputera. Możliwość natomiast podłączenia wagi do drukarki umożliwia wydruk pomiaru w celu jego archiwizacji lub dołączenia do niezbędnej w wielu przypadkach dokumentacji technicznej.

Wagi z możliwością wykonywania obliczeń

Te modele umożliwiają natomiast sumowanie dokonywanych po sobie pomiarów, w celu ich bieżącej analizy, a także wyliczania zmiennych, które mają wpływ na pomiar. Pozwalają od razu analizować wpływ otoczenia na dokładność. Funkcja ta także jest niezwykle przydatne przy przygotowywaniu receptur.

Artykuł partnera.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie