Jaki tort przygotować dla ukochanego? Jaki ucieszy mamę, a jaki sprawdzi się na rocznicę ślubu? Koniecznie wypróbuj przepis na tort bezowy z lodów cytrynowych! Niebo w gębie!
Tort lodowy to świetne rozwiązanie jako tort na urodziny. Jeżeli znudziły Wam się standardowe torty na biszkopcie i macie ochotę spróbować czegoś innego, koniecznie zainteresujcie się tym przepisem. Mimo, że lato już się kończy, kto nie kocha lodów cały rok, niech pierwszy rzuci kamień. Wszyscy kochamy lody. Jedni wolą lody cytrynowe, inni lody czekoladowe lub lody bakaliowe, a jeszcze inni postawią na sorbet mango. Życie bez lodów to nie życie, lody trzeba wcinać łyżkami. Jak więc kreatywnie wykorzystać je podczas pichcenia deserów? Podpowiemy Wam!
Lodowy tort bezowy o smaku cytrynowym na pewno skradnie wasze serca i podbije nie jedno podniebienie. W jaki sposób go przygotować? Czego potrzebujecie?
TORT - SKŁADNIKI
Do przygotowania bezy niezbędne będą:
Ponadto będziecie potrzebować:
Jak wykonać tort?
Na sam początek, musicie upiec bezę. Wasz piekarnik koniecznie nagrzejcie do temperatury 150 stopni Celsjusza, białka ubijcie z odrobiną soli, aż piana będzie sztywna oraz niezwykle puszysta. Ciągle ubijając dodawajcie stopniowo cukier. Do ubitej już piany delikatnie dodajcie ocet i krupczatkę. Ubijajcie jeszcze około 15 minut. Na koniec dodacie kakao lub kawałki posiekanej czekolady i przemieszajcie masę szpatułką bądź łyżką dosłownie kilka razy, żeby piana zbytnio nie opadła.
Na papierze wyłóżcie 4 koła z Waszej masy. Niech mają średnicę około 20 centymetrów. Pieczcie je najlepiej na osobnych blaszkach, góra-dół. Po 25 minutach pieczenia, zamieńcie blachy miejscami i suszcie bezę aż minie w sumie 50 minut.
Przygotuj tortownicę i odpowiednio wyłóż ją papierem do pieczenia, a następnie układaj. Najpierw połóż bezowy „placek”, a na nim pierwszą warstwę lodów cytrynowych Bracia Koral – Lody jak Dawniej. Teraz kolej na borówki i tak w kółko. Tort możesz ozdobić owocami leśnymi lub miętą. Świetnie wpasują się wiórki kokosowe. Smacznego!
Artykuł partnera.