5 najlepszych dań kuchni indonezyjskiej. Musisz ich spróbować!

Marek Szydełko
22.08.2016

Wakacje w Indonezji? Świetny pomysł. Jeśli jednak nie stać Cię na drogi bilet lotniczy, możesz z powodzeniem zaprosić tamtejsze smaki do swojej kuchni. Tradycyjne indonezyjskie dania nie są tak ostre jak chociażby tajskie, ale i tak urzekają feerią wyrazistych smaków. Których warto spróbować? Poznaj 5 najlepszych dań kuchni indonezyjskiej.

  1. Nasi Goreng – to właściwie nie jest gotowe danie, ponieważ trzeba je jeszcze uzupełnić mięsem. Zwykle jest to kurczak. Nasi Goreng to podstawa indonezyjskiej kuchni. Danie składa się ze smażonego ryżu, sadzonego jajka, warzyw (głównie marchewki i cebuli) oraz właśnie mięsa. Całość uzupełniają przyprawy, sos sojowy, korzenie. Jest to zdecydowanie najpopularniejsze danie w Indonezji, szczególnie na Jawie. Jeśli nie przepadasz za ryżem, możesz wybrać wersję z makaronem nazywaną Mie Goreng.
  2. Nasi Campur – nazywane przez samych Indonezyjczyków narodowym daniem tego wyspiarskiego kraju. To przekrój smaków Indonezji na jednym talerzu. Znajdziemy tu zarówno smażony ryż, jak i mięso kurczaka, tofu, warzywa i oczywiście nieodzowny sos sojowy i przegląd przypraw (curry, korzenie).
  3. Satay Ayam – popularny kurczak na patyku. Jedno z najbardziej rozpoznawalnych dań Indonezji. Smakuje każdemu, bo nie różni się szczególnie od potraw serwowanych w Europie. Klasycznym dodatkiem do grillowanego kurczaka jest słodki sos orzechowy oraz sałatka warzywna. Danie powinno być serwowane na liściu bananowca.
  4. Soto Ayam – indonezyjska wersja polskiego rosołu, jednak w smaku zupełnie go nie przypomina. Podstawę Soto Ayam stanowi pierś z kurczaka, mleczko kokosowe i ugotowane jajko. W smaku mocno wyczuwalny jest sok z cytryny, kolendra, kumin i kurkuma, a także szalotka i curry. Zupa jest bardzo sycąca, zwłaszcza z dodatkiem białego ryżu.
  5. Babi Guling – jedno z najsłynniejszych dań kuchni balijskiej, które można zjeść tylko na tej rajskiej wyspie (reszta kraju jest muzułmańska, dlatego jedzenie wieprzowiny nie wchodzi w grę). Babi Guling to pieczone prosię. Sam proces pieczenia jest sztuką i elementem balijskiej kultury – niektóre restauracje i warungi pozwalają gościom obserwować ten proces. Mięso jest bardzo miękkie, jednak tym, co najbardziej zachwyca, jest smak pieczonej, chrupiącej skórki.

Kuchnia indonezyjska ma do zaoferowania wiele wspaniałych smaków, opiera się na fantastycznych przyprawach i świeżych dodatkach. Warto jej spróbować – najlepiej podczas wakacji w tym pięknym, ogromnym kraju.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie