Baranina: Baranina a la puszta

Marek Szydełko
28.10.2015

Składniki:

  • 1 kg baraniny bez kości
  • 200 g cebuli
  • 400 g grzybów
  • 50 g smalcu
  • 100 g słoniny wędzonej lub boczku
  • 50 g masła
  • 100 g tartej bułki
  • 0,5 l czerwonego wytrawnego wina
  • papryka w proszku
  • pieprz
  • sól
  • szczypta cukru

Przyrządzenie:

Mięso pokroić w spore kawałki, posolić, posypać papryką, pieprzem, dodać szczyptę cukru, dobrze wymieszać.
Mięso ubić w naczyniu i potrzymać w chłodzie co najmniej 6 godzin.
Grzyby lekko poddusić na maśle.
Gliniany garnek wysmarować smalcem, wyłożyć płatami słoniny lub boczku i wysypać papryką w proszku.
Układać warstwami – mięso, cebulę pokrojoną w cienkie talarki, grzyby.
Wlać wino, posypać wierzch tartą bułką i papryką w proszku.
Szczelnie zakryć pokrywką, którą oblepić ciastem z mąki i wody.
Wstawić do gorącego piekarnika i dusić 50 minut.

Podawać:

Z frytkami lub ziemniakami smażonymi i sezonowymi surówkami.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie