Baranina: Kotleciki mielone z jagnięciny

Jerzy Biernacki
11.11.2015

Składniki:

  • 450 g mielonej jagnięciny
  • 3 zmiażdżone ząbki czosnku
  • 2 drobno posiekane cebulki dymki
  • ½ łyżeczki przyprawy chili
  • 1 łyżeczka chińskiego curry
  • 1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki
  • 25 g bułki tartej
  • 1 ubite jajko
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 125 g poszatkowanej kapusty pakchoi
  • 1 pokrojony w plasterki por
  • trochę poszatkowanego pora do przybrania
  • 1 łyżka mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki wody
  • 300 ml bulionu z baraniny
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego

Przyrządzenie:

W misce wymieszać jagnięcinę, czosnek, dymkę, chili w proszku, curry, pietruszkę i bułkę tartą.
Dodać jajko i wyrobić dość zwartą masę. Ulepić 16 równej wielkości kulek.
W woku rozgrzać olej, wrzucić kapustę i por i smażyć, mieszając, przez 1 minutę.
Warzywa wyjąć z woka łyżką cedzakową.
Do woka wrzucić kotleciki i smażyć partiami, delikatnie obracając, przez 3-4 minuty na złoty kolor.
Wymieszać mąkę kukurydzianą z wodą, tworząc gładką pastę i odstawić.
Do woka wlać bulion i sos sojowy i gotować przez 2-3 minuty. Dodać pastę z mąki i wymieszać.
Zagotować i trzymać na ogniu, cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje.
Kapustę i por wrzucić z powrotem do woka i podgrzewać przez 1 minutę.
Warzywa wyłożyć na półmisek, przykryć kotlecikami, przybrać poszatkowanym porem.

Podawać:

Natychmiast.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie