Baranina: Pieczony udziec jagnięcy

Jerzy Biernacki
11.11.2015

Składniki:

  • 1,5 kg udźca jagnięcego
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 50 ml białego octu winnego 6%
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka świeżej szałwi
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 3 łyżki masła
  • 3 łyżki oliwy lub oleju
  • sól
  • pieprz

Przyrządzenie:

Mięso umyć, osuszyć, natrzeć pieprzem i posiekanym, utartym z solą czosnkiem.
Odłożyć w chłodne miejsce na co najmniej 2 godziny.
Masło i oliwę rozgrzać w brytfannie, włożyć mięso i równomiernie obsmażamyć na złoty kolor.
Wlać wino i ocet, dodać posiekane zioła.
Piec 40 minut pod przykryciem w nagrzanym do 200ºC w piekarniku.

Podawać:

Polane sosem, który powstał w trakcie pieczenia.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie