Baranina: Udziec jagnięcy po francusku

Maciej Piwowski
10.11.2015

Składniki:

  • około 2,5 kg udźca jagnięcego
  • sól
  • 300 ml bulionu mięsnego lub warzywnego
  • 1 łyżka mąki
  • świeżo zmielony pieprz
  • 200 g tartej bułki
  • 50 g musztardy Dijon
  • 50 g natki
  • 50 g tymianku

Przyrządzenie:

Ułożyć mięso w brytfannie, ponakłuwać widelcem. Powierzchnię mięsa natrzeć solą.
Piec 25 minut na każde 500 g mięsa w temperaturze 180°C.
Wymieszać tartą bułkę i posiekaną zieleninę.
Na 10 minut przed końcem pieczenia posmarować mięso musztardą
i posypać tartą bułką wymieszaną z ziołami.
Upieczone mięso przełożyć na podgrzany półmisek i szczelnie przykryć folią aluminiową.
Sos wytworzony podczas pieczenia mięsa wymieszać z mąką, zasmażyć i rozprowadzić bulionem.
Zagotować, przyprawić solą i pieprzem.

Podawać:

Pokrojone, polane sosem.

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie