Baranina: Udziec jagnięcy z rozmarynem

Mariusz Siwko
10.11.2015

Składniki:

  • 1,5 kg udźca jagnięcego
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 250 ml czerwonego wina
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 cebule szalotki
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • sól
  • pieprz

Przyrządzenie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 240-250°C.
Mięso włożyć do naczynia nadającego się do piekarnika i polać oliwą i dodać masło.
Wstawić brytfankę i piec jagnięcinę przez około 7-10 minut z każdej z czterech stron, aż sie zarumieni.
Posolić i popieprzyć, dodać wino, rozmaryn, pietruszkę, rozdrobniony czosnek i pokrojoną cebulę.
Piec w temperaturze 190°C przez kolejne 40-60 minut.
Aby uzyskać mięso bardziej wypieczone, trzeba zmniejszyć temperaturę piekarnika do 180°C.
i piec jeszcze przez 20-30 minut.
Po wyłączeniu piekarnika zostawić jeszcze mięso przez 10 minut w środku.

Podawać:

Podawać z ziemniakami z wody i zieloną fasolką.
Koniecznie z czerwonym wytrawnym winem.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie