Baranina: Żeberka jagnięce z bakłażanem

Antoni Kwapisz
10.11.2015

Składniki
(dla 2 osób):

  • 1 mały cienko pokrojony w poprzek bakłażan
  • 4 żeberka jagnięce
  • 100 g pokrojonego jarmużu
  • 2 łyżeczki pokrojonego koperku
  • oliwa z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka miodu
  • 1 pokrojony ząbek czosnku
  • ½ szklanki czerwonego wina
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 6 goździków
  • sok z ¼ cytryny
  • szczypta papryki
  • 1 łyżka zrumienionych orzeszków pinii

Przyrządzenie:

Przygotować marynatę z miodu, wina, 3 łyżek oliwy z oliwek, czosnku,
1 łyżeczki koperku, sosu sojowego, goździków, soli, pieprzu.
Żeberka marynować przez noc w marynacie.
Piec w 180°C pod folią aluminiową przez 1 godzinę, przewrócić i piec przez kolejne 45 minut również pod folią.
Pomaczać krążki bakłażana w oliwie, smażyć z obu stron na rumiano, około 8 minut.
Zdjąć z patelni, doprawić solą i pieprzem.
Wymieszać pozostały z pieczonych żeberek sos, sok z cytryny, miód, paprykę i 1 łyżeczkę pokrojonego koperku.
Dodać oliwę z oliwek w ilości dowolnej.
Pokrojony jarmuż ugotować w osolonej wodzie do miękkości, odsączyć, doprawić solą, pieprzem, oliwą.
Rozłożyć jarmuż i bakłażan na dwa talerze, polać sosem.
Na wierzch ułożyć po 2 żeberka, posypać orzeszkami pinii i pozostałą 1 łyżeczką koperku.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie