Caffettiera - Kafetiera lub Kawiarka

Marek Szydełko
09.05.2015

Są to niewielkie bardzo popularne we Włoszech urządzenia do zaparzania kawy.
Mogą być bardzo eleganckie i drogie wykonane z materiałów najwyższej jakości, wysokopolerowanej stali szlachetnej, porcelany połączonej ze stalą o błyszczącym lub satynowym wykończeniu powierzchni. Występują w najprzeróżniejszych formach często bogato zdobione. Najpopularniejsze z Kafetier wykonane są z aluminium. Pojemność tych urządzeń jest różna, od bardzo maleńkich, na jedną małą filiżankę od espresso aż po takie, z których można uzyskać 12 filiżanek kawy.
Składają się one z dwóch skręcanych ze sobą części. Górna część to dzbanek na zaparzoną kawę, a dolna to pojemnik na wodę. Pomiędzy nimi wkładane jest sitko, do którego wsypujemy mieloną kawę. Pomiędzy sitkiem, a dzbankiem na kawę znajduje się jeszcze gumowa uszczelka, którą należy wymienić co jakiś czas gdy w miejscu łączenia pojawiają się małe wycieki zaparzonej kawy.

Działanie

Do dolnego pojemnika wlewamy wodę, ponad nią wkładamy sitko z kawą, a na to wszystko nakręcamy dzbanek i stawiamy Kafetierę na gazie. Istnieją także Kafetirey przystosowane do używania z płytami indukcyjnymi lub po prostu elektryczne.
Skręcanie urządzenia powinniśmy wykonywać starannie. Zbyt słabe dokręcenie może spowodować przeciekanie kawy, które przypalając się zostawia brzydkie ślady na Kafetierze (oraz kuchni). Zbyt mocne dokręcenie może spowodować trudności z późniejszym odkręceniem pojemnika. Wybuch całości nam nie grozi. W każdej dobrze wykonanej Kafetierze zamontowany jest specjalny zawór bezpieczeństwa.

W miarę podgrzewania wody w dolnym zbiorniku wytwarzane jest ciśnienie, dzięki któremu woda zaczyna przelewać się do górnego dzbanka poprzez umieszczoną w sitku kawę. Gdy woda kończy już swoją wędrówkę do górnego zbiornika słychać charakterystyczny bulgot. Wiemy wtedy, że kawa jest już gotowa.

Uwaga:

Pamiętaj,  aby wyłączyć urządzenie po tym, jak cała woda znajdzie się już w górnym zbiorniku. Straciłem w ten sposób dwie kafetiery, a trzecia zmieniła kolor z polerowanej stali na stal przypaloną w odcieniach niebieskich.
Jak już wspomniałem, wybuch nam nie grozi, aczkolwiek może się zdarzyć. Znam taką osobę. Nic się jej nie stało, żyje, za to kuchnia do... malowania (Pozdrawiam!;).

Kawa

Wspaniała. Jest łagodna, na jej powierzchni nie ma charakterystycznej pianki - crema. Jednak jest bardzo aromatyczna. Kawa ta idealnie nadaje się aby pić ją z dodatkiem specjalnych likierów. Jest to moja ulubiona kawa, praktycznie na równi z kawą z ekspresów ciśnieniowych.

Czyszczenie

Nigdy nie należy czyścić Kafetier środkami chemicznymi, detergentami itp. Przepłukujemy je tylko czystą wodą. Najlepsze Kafetiery to właśnie takie, które przesiąknięte są już zapachem kawy po dłuższym ich używaniu.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie