Chipsy – smaczny wróg Twojego zdrowia

Krzysztof Jagielski
12.09.2016

Chipsy zawsze są wymienianie w grupie produktów żywieniowych, które nie służą naszemu zdrowiu. Dlaczego w takim razie tak chętnie po nie sięgamy? Odpowiedź jest prosta: bo nam smakują. To zasługa całej listy chemicznych specyfików, polepszaczy smaku i aromatów. Jeśli chcesz naprawdę zadbać o zdrowie i linię, musisz wykluczyć chipsy ze swojego jadłospisu. Sprawdź, dlaczego.

Z czego składają się chipsy?

Chipsy to z pozoru tylko smażone ziemniaki. Jak wiadomo pozory lubią mylić i w tym przypadku jest to prawdą. W rzeczywistości chipsy zawierają mnóstwo składników, z których część jest po prostu szkodliwa, a część powinna być dostarczana organizmowi w bardzo ograniczonych ilościach.

Oto 5 najważniejszych składników, jakie wprowadzasz do swojego organizmu wraz z każdym chipsem:

  • Ziemniaki – to warzywo nie jest oczywiście szkodliwe, wręcz przeciwnie: dostarcza dużą porcję dziennego zapotrzebowania na potas i witaminę C. Problem w tym, że chipsy to rzadko prawdziwe ziemniaki. Te najtańsze są produkowane z pulpy ziemniaczanej lub płatków ziemniaczanych. Jak pewnie się domyślasz, nie są to produkty dobrze tolerowane przez organizm.
  • Oleje – w różnej postaci – palmowy, słonecznikowy, rzepakowy itd. Olej w rozsądnych ilościach nie jest niczym złym, ale klasyczne chipsy wręcz ociekają olejem. Jedząc je wprowadzasz do organizmu tłuszcze trans, które są bezwartościowe, za to bardzo kaloryczne. Po zjedzeniu paczki chipsów szybko znów poczujesz głód. W ten sposób pracujesz na nadwagę i otyłość.
  • Sól – Polacy jedzą zbyt dużo soli (średnio przekraczamy zalecaną dawkę trzykrotnie). Dzienne zapotrzebowanie ludzkiego organizmu na sól wynosi około 5 gramów. Tymczasem w 100 gramach chipsów znajdują się aż 2 gramy soli. Ta przyprawa, choć potrzebna organizmowi, w nadmiarze jest zwyczajnie szkodliwa, pogarsza pracę nerek i ma bezpośredni wpływ na nadciśnienie.
  • Akrylamid – jest to związek powstający podczas przygotowywania produktów w bardzo wysokiej temperaturze, a więc np. podczas smażenia w głębokim oleju. Odpowiada za brązowienie skórki chleba oraz za chrupkość chipsów. Na tym jego zalety się kończą. Akrylamid jest związkiem toksycznym, działającym na układ nerwowy. Może także prowadzić do wystąpienia nowotworów.
  • Sztuczne aromaty – warto zdać sobie sprawę, że pyszny smak chipsów jest efektem zabiegów chemicznych. Producenci dodają do nich mnóstwo sztucznych aromatów i barwników. Wiesz na przykład, że popularny smak zielonej cebulki to zasługa... cebuli w proszku oraz wzmacniaczy smaków, typu glutaminian monosodowy? Nie brzmi apetycznie, prawda?

Przestań jeść chipsy!

Dotychczasowa lektura musiała Cię przekonać, że chipsy są fatalnym produktem żywieniowym i powinny zostać natychmiast wykreślone z Twojej diety. Nie podawaj ich dzieciom, bo niestety smak chipsów jest uzależniający (podobnie jak innych bardzo niezdrowych produktów).

Zamiast chipsów sięgnij po inne przekąski, chociażby zdrowe chipsy batatowe czy suszone warzywa. Od czasu do czasu pozwól sobie na orzechy. Lepsza będzie nawet kostka prawdziwej czekolady. 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie