Ciasta: Cappuccino z biszkopcikami

Mateusz Nowak
05.11.2015

Składniki:

Biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3 szklanki cukru
  • 1 łyżka wody
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa waniliowa:

  • 500 g masła
  • 3 szklanki cukru pudru
  • 4 serki homogenizowane waniliowe (4x150 g)
  • 1 i 1/3 szklanki mleka w proszku granulowanego

Ponadto:

  • 1 opakowanie cappuccino czekoladowe (ok. 110 g)
  • 1 opakowanie okrągłych biszkoptów, mogą być kakaowe (ok. 150 g)

Przyrządzenie:

Białka ubić na sztywno, dalej ubijając dodać cukier i żółtka.
Następnie dodać wodę i mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać.
Ciasto wylać na wysmarowaną tłuszczem prostokątną formę o wymiarach 25 na 36 cm.
Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut w temperaturze 170°C.
Ostudzony biszkopt przekroić na dwie części. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę.
Dalej ucierając dodawać po kolei cukier puder, serki homogenizowane i mleko w proszku.
Powstałą masę waniliową podzielić na trzy części.
Cappuccino czekoladowe (1/3 szklanki cappuccino odsypać)
rozpuścić w 2,5 szklanki gorącej wody i ostudzić.
Jedną część biszkoptu nasączyć cappuccino, na niego wyłożyć jedną część masy waniliowej,
potem biszkopty maczane w cappuccino, drugą część masy waniliowej,
drugą część nasączonego biszkoptu i ostatnią część masy waniliowej.
Wierzch ciasta posypać cappuccino.
Gotowe ciasto schłodzić w lodówce.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie