Ciasta: Sernik wiedeński

Krzysztof Jagielski
10.11.2015

Składniki:

  • 0,5 kg dobrego sera
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 6 łyżek masła
  • 4 jaja
  • dowolne dodatki aromatyczne
    (wanilia, parę kropli olejku migdałowego, rodzynki, skórka pomarańczowa)

Przyrządzenie:

Ser przepuścić dwa razy przez maszynkę, dodać żółtka utarte z cukrem,
stopione masło, mąkę ziemniaczaną wszelkie dodatki aromatyczne
i wreszcie sztywno ubitą pianę z białek. Masę dokładnie wymieszać
i włożyć do wąskiej formy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką.
Posmarować po wierzchu białkiem i piec ok. 45 minut.
Wyjmować z formy dopiero po zupełnym ostygnięciu.
Można polać roztopioną czekoladą.

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie