Cukry proste: wyklucz je ze swojej diety!

Cukry proste od lat są na cenzurowanym. Dietetycy zalecają ograniczenie ich spożycia, co jednak nie jest takie proste, ponieważ znajdziemy je w wielu popularnych produktach żywnościowych. Dieta obfitująca w cukry proste sprzyja tyciu, a także zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę. Sprawdź, czym właściwie są cukry proste i gdzie kryje się ich najwięcej.

Cukry proste, czyli co?

Cukry proste dawniej były nazywane sacharydami. Obecnie zalicza się je do węglowodanów, czyli związków węgla, wodoru i tlenu. Są one niezbędnym składnikiem diety, ponieważ dostarczają organizmowi energii, ale jej ilość powinna być ściśle kontrolowana w zależności od faktycznego zapotrzebowania energetycznego. Jeśli dieta obfituje w cukry proste, których organizm nie jest w stanie spalić, zaczyna się proces odkładania tkanki tłuszczowej, czyli po prostu tycia.

Cukry proste to przede wszystkim monocukry. Zaliczamy do nich fruktozę, glukozę oraz galaktozę. Do cukrów prostych klasyfikuje się także dwucukry, czyli laktozę, sacharozę i maltozę.

W których produktach żywnościowych znajdziemy najwięcej cukrów prostych?

Przede wszystkim w tych przetworzonych, choć należy pamiętać, że cukry proste naturalnie występują także w zdrowych produktach żywnościowych: owocach oraz niektórych warzywach (kukurydza, marchew, dynia, buraki, groszek, chrzan) i w produktach mlecznych. Bardzo obfitym źródłem cukrów prostych jest także miód.

Spożywanie rozsądnych ilości wymienionych produktów nie jest groźne dla zdrowia i nie narazi Cię na nadwagę. Zupełnie inaczej jest w przypadku produktów przetworzonych, do których sztucznie dodaje się cukry proste.

Mówimy wówczas o tak zwanych cukrach wolnych, przed którymi oficjalnie ostrzega Światowa Organizacja Zdrowia. Znajdują się one w słodyczach, ale też w popularnych sokach owocowych i sztucznych miodach. Na te produkty szczególnie uważaj, a najlepiej w ogóle wyklucz je ze swojej diety.

Warto wiedzieć

Rozsądna ilość cukrów prostych w codziennej diecie osoby nieaktywnej fizycznie wynosi do 4 łyżeczek. To odpowiednik np. niecałej szklanki soku pomarańczowego.

Czym ryzykujesz spożywając zbyt dużo cukrów prostych?

Nadwaga to najmniejszy, choć oczywiście bardzo dokuczliwy problem. Długotrwałe oparcie diety na produktach bogatych w cukry proste skutkuje negatywnymi zmianami w organizmie, problemami z układem pokarmowym i trawiennym, zwiększa ryzyko cukrzycy, a w konsekwencji także otyłości. Cukry proste powinny zostać wyeliminowane szczególnie z diety dzieci i młodzieży, ponieważ złe nawyki żywieniowe trudno jest później wyplenić.

W wystrzeganiu się cukrów prostych najważniejsza jest profilaktyka. Uważnie czytaj skład produktów, które wkładasz do koszyka. Jeśli zauważysz, że udział węglowodanów jest w nich bardzo duży, zrezygnuj z zakupu i sięgnij po coś zdrowszego. Soki owocowe możesz zastąpić wodą, a słodycze chrupkimi przekąskami, np. ziarnami czy suszonymi owocami.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Polecane

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie

Dyskusja

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.