Desery: Panna cotta

Mateusz Nowak
11.11.2015

gotowana śmietanka

Składniki:

  • ½ litra śmietanki kremówki
  • 50 g żelatyny
  • 100 g białego cukru
  • 1 laska wanilii
  • szczypta cynamonu
  • owoce świeże lub z puszki

Przyrządzenie:

Żelatynę zalać 10 ml śmietanki.
Pozostałą śmietankę zagotować z cukrem, zdjąć z ognia.
Do śmietanki dodać żelatynę, zagotować, mieszając, aż się rozpuści.
Gorący deser wlać do miseczek, wystudzić i odstawić na kilka godzin do lodówki.
Nożem oddzielić brzegi deseru od ścianek naczynia.
Dno naczynia zanurzyć na kilka sekund we wrzątek, naczynie odwrócić w wyłożyć na talerzyk.

Podawać:

Udekorowane kawałkami owoców.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie