Dziczyzna: Zając w czerwonym winie i czosnku

Jerzy Biernacki
10.11.2015

Składniki:

  • 1 sprawiony zając
  • 500 ml wywaru (może być z kostki)
  • 1 pęczek włoszczyzny bez kapusty
  • 250 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 cebule
  • 1 łyżka miodu
  • szczypta rozmarynu
  • szczypta tymianku
  • 2-3 goździki
  • 10 ziaren pieprzu
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 2 kromki czerstwego razowca
  • 100 ml oleju
  • sól
  • pieprz

Przyrządzenie:

Sprawionego zająca podzielić na części.
Do przygotowania potrawy wziąć comber i udźce.
Z przodków można zrobić potrawkę.
Warzywa umyć, obrać i utrzeć na grubej tarce, cebulę obrać i pokroić w plastry.
W rondlu podgrzać wywar, dodać przyprawy i gotować 5-10 minut na małym ogniu.
Wrzucić utarte warzywa i cebulę. Można dodać łyżkę miodu. Gotować jeszcze 5 minut.
Zdjąć rondel z ognia i gdy wywar ostygnie dolać do niego wino i posiekany, utarty z solą czosnek.
W tej bejcy marynować zająca 24–72 godziny.
Po zamarynowaniu wyjąć mięso, osuszyć i obsmażyć na oleju.
Mięso w brytfannie włożyć do nagrzanego do 180°C piekarnika.
W czasie pieczenia przecedzić bejcę i co 10 minut polewać nią zająca.
Po pół godzinie obniżyć temperaturę do 140°C i piec mięso jeszcze 30 minut.
Do powstałego sosu dodać razowiec, przetrzeć i doprawić do smaku.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie