Jak łatwo urozmaicić swoją dietę bez robienia rewolucji w jadłospisie?

Na pewno zdajesz sobie sprawę z tego, jak ważna dla prawidłowego funkcjonowania Twojego organizmu jest zbilansowana dieta. Co to właściwie oznacza? Taka dieta mu obfitować w różne składniki, nie może być natomiast monotematyczna. Aby osiągnąć taki efekt, warto urozmaicać swoją dietę o nowe produkty, zwłaszcza te, które są skarbnicą samego dobra. Spokojnie, to wcale nie jest takie trudne. Oto kilka prostych sposobów na urozmaicenie diety – dobrych także dla zabieganych!

Zacznij uprawiać zioła

Prawda, że to nic skomplikowanego? A dodatkowo upiększysz swoją kuchnię! Na parapecie możesz uprawiać przeróżne zioła, od oregano, przez miętę, aż po rozmaryn. Świeże smakują zdecydowanie najlepiej oraz mają najwięcej właściwości zdrowotnych. Koniecznie weź ten pomysł pod uwagę.

Codziennie bierz owoce do pracy

Nie ma łatwiejszego sposobu na urozmaicenie diety. Na pewno zabierasz ze sobą kanapki do pracy lub jesz lunch w firmowej stołówce. Nic nie stoi na przeszkodzie, by w Twojej torbie znalazło się miejsce dla jabłka czy banana. Owoce zawierają sporo cukru, który doda Ci energii do pracy. Są również źródłem witamin, które poprawiają koncentrację. No i co najważniejsze: to zdrowe przekąski, znacznie lepsze niż np. słodycze, co ma znacznie dla osób dbających o linię.

Zastąp panierkę czymś innym

Panierka na bazie bułki tartej to nuda, a do tego niezbyt zdrowy dodatek do potrawy mięsnej. Śmiało możesz poeksperymentować z czymś zupełnie innym. Fajnym pomysłem będzie zrobienie panierki chociażby ze zmielonych orzechów, płatków owsianych czy muesli. Będzie zdrowo, pysznie i kreatywnie, co doceni też Twoja rodzina i znajomi.

Stawiaj na warzywa sezonowe

Staraj się nie kupować warzyw, które pochodzą z egzotycznych dla nas krajów. Nie ma to jak polskie pomidory, rzodkiewki czy ogórki gruntowe. Oczywiście zimą ich nie kupisz. Co zatem robić? Bardzo dobrym rozwiązaniem będzie kupowanie warzyw mrożonych, które zawierają całe bogactwo cennych składników, a jeśli pochodzą z polskich upraw, to również nie powinny być źródłem toksyn czy innych świństw. Takie warzywa śmiało możesz dodawać do każdego obiadu (oczywiście po wcześniejszym ugotowaniu, najlepiej na parze).

Rób domowe koktajle

To świetna zabawa, a do tego gotowy przepis na urozmaicenie diety o bardzo zdrowe składniki. Nie podamy Ci żadnego przepisu, bo w przypadku koktajli najlepiej sprawdza się eksperymentowanie. Wrzucaj do wyciskarki wolnoobrotowej czy blendera to, co najbardziej lubisz. Pamiętaj, aby w każdym koktajlu znalazły się zarówno owoce, jak i warzywa. Możesz także sięgać po mleko czy kefir. Taki gotowy koktajl zostaw na noc w lodówce i rano zabierz go do pracy – będzie znakomitym drugim śniadaniem.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.