Jak przyrządzić espresso: Dobre Espresso

Remigisz Szulc
23.11.2015

Dobre Espresso

Bardzo istotne jest zmielenie i ubicie kawy w sitku. Ziarno do espresso, jeśli mielimy samodzielnie powinno być zmielone tak, aby grubość zmielonego ziarna wynosiła ok. 0,2 mm. Powinno się stosować kawy przeznaczone do ekspresów ciśnieniowych. Producenci stosują odpowiednie opisy na opakowaniach.
Wsypana kawa (ok. 7g na jedną porcję) powinna wystawać nieco nad powierzchnię sitka. Lekko ją ubijamy specjalnym ubijakiem do kawy (Tamper), który zazwyczaj jest w wyposażeniu ekspresu, aby pomiędzy krawędzią sitka, a kawą było ok. 2-3 mm odległości. Ubicie zmielonej kawy ma wpływ na siłę aromatu naparu. Słabsze ubicie spowoduje, że woda łatwiej znajdzie sobie drogę pomiędzy cząsteczkami kawy i nie wydobędzie z niej pełnego aromatu. Zbyt mocne ubicie spowoduje, że woda napotka duży opór i będzie zbyt długo oddziaływała na kawę. Spowoduje to wydobycie większej goryczy oraz większej ilości kofeiny.

Przed przystąpieniem do parzenia kawy trzeba odczekać do momentu, aż urządzenie zasygnalizuje gotowość do pracy. Jest to niezbędny czas na wytworzenie odpowiedniego ciśnienia oraz temperatury wody w okolicach 88-92 st./C. Filiżanka natomiast powinna być podgrzana.

Zasada jest taka, że woda powinna oddziaływać na kawę przez ok. 20-30 sekund. Strumień parzonego napoju powinien być jednostajny lekko spieniony o barwie orzechowej. Zachęcam do eksperymentowania. Jest to bardzo przyjemne zajęcie dla miłośnika espresso. Oczywiście ostrożnie z nadużyciem naszego wspaniałego napoju. Wszystko należy robić z umiarem, zajrzyj do działu Zdrowie.

Idealne Espresso ? Przedstawiam tylko jako ciekawostkę, aby nikogo nie zniechęcić. Oto ono według ITALIAN ESPRESSO NATIONAL INSTITUTE :

  • niezbędna porcja zmielonej kawy – 7 g ±0,5;
  • wypływająca z ekspresu woda o temperaturze – 88°C ±2°C;
  • temperatura napoju w filiżance – 67°C ±3°C;
  • wejściowe ciśnienie wody w uchwycie – 9 bar ±1;
  • czas ekstrakcji – 25 s ±2,5 s;
  • lepkość w temperaturze 45°C > 1,5 mPa s;
  • zawartość tłuszczu > 2 mg/ml;
  • zawartość kofeiny < 100 mg/filiżankę;
  • ilość naparu łącznie z pianką – 25 ml ±2,5.

Do osiągnięcia tylko z certyfikowanego sprzętu - ekspresów, młynków oraz certyfikowanych mieszanek kawy.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Polecane

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie

Dyskusja

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.