Jaką brytfannę kupić?

Mariusz Siwko
27.02.2019

Brytfanna to wciąż bardzo przydatne akcesorium w domowej kuchni. Jeśli masz smykałkę do gotowania, lubisz przyrządzać rodzinne obiady i kolacje, a do tego preferujesz tradycyjną kuchnię, śmiało możemy Ci polecić zainwestowanie w brytfannę. Pytanie tylko: jaką właściwie kupić? Tutaj wybór jest spory i uzależniony nie tylko od zasobności Twojego portfela. Na rynku najczęściej spotyka się trzy rodzaje brytfann: ceramiczne, stalowe i teflonowe. Sprawdź, czym się one charakteryzują.

Brytfanna ceramiczna

Jest to zdecydowanie najlepszy  wybór dla osób, którym zależy przede wszystkim na trwałości. Brytfanna ceramiczna zniesie nawet brutalne traktowanie. Jej powierzchnia jest odporna na zarysowania, dlatego nie musisz wcale używać drewnianych czy plastikowych łopatek. Śmiało możesz też myć brytfannę przy pomocy ostrej gąbki.

Brytfanna ceramiczna to bardzo uniwersalne naczynie. Znosi pieczenie w temperaturze nawet 500°C, co powinno zaspokoić potrzeby każdej gospodyni. Ceramika świetnie sprawdza się zarówno do pieczenia, jak i smażenia. Jeśli więc szukasz brytfanny na lata i „do wszystkiego”, zdecydowanie polecamy  ceramiczną.

Brytfanna stalowa

Jeszcze kilkadziesiąt lat temu były standardem, ale dziś znacznie rzadziej znajdujemy je w sklepach z akcesoriami kuchennymi. Szkoda, bo to naczynie spokojnie można określić mianem „wiecznego”. Dobra jakościowo stal jest odporna na wszelkie uszkodzenia mechaniczne.

Pisząc obrazowo: z brytfanną stalową nie trzeba się cackać. Dodatkowym atutem jest fakt, że takie naczynie można myć w zmywarce i przechowywać w lodówce czy zamrażarce. Brytfanny stalowe są również bardzo eleganckie.

Brytfanna teflonowa

Są chętnie wybierane ze względu na funkcjonalność. Warstwa teflonu zapobiega przywieraniu produktów spożywczych, dzięki czemu mycie brytfanny jest o wiele łatwiejsze, a gotowanie nie wymaga ciągłego pilnowania potrawy.

Warto natomiast pamiętać, że teflon nie jest wieczny i dość szybko się wypala (przeciętnie po  2-3 latach częstego użytkowania). Gdy pojawią się choćby minimalne uszkodzenia warstwy teflonu, brytfannę trzeba natychmiast wymienić – w przeciwnym razie do jedzenia będą przenikać toksyczne związki.

Podsumowując: w relacji ceny do jakości i funkcjonalności bezapelacyjnie wygrywa brytfanna ceramiczna. Stalowa do wybór dla oszczędnych, którzy również zwracają uwagę na estetykę naczyń kuchennych. Z kolei brytfanna teflonowa jest bardzo wygodna w użytkowaniu, ale niestety nie grzeszy trwałością.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie