Lubisz wszystkie owoce? Sprawdź, których nie powinno się łączyć!

Powszechnie wiadomo, że owoce są bardzo zdrowe i smaczne. Niewiele osób zdaje sobie natomiast sprawę, że nie powinno się łączyć niektórych owoców. Dlaczego? Ponieważ może to powodować dolegliwości żołądkowe, niestrawność, biegunkę, a nawet ciężkie rozstrojenie układu pokarmowego. Jak w takim razie łączyć owoce, aby uniknąć problemów? Przeczytaj nasz poradnik.

Podstawowy podział owoców

Owoce występujące w naturze można podzielić ze względu na ich właściwości smakowe. Mamy więc owoce:

  • Słodkie – są to banany, ananas i mango
  • Kwaśne – są to cytryny, grejpfruty, pomarańcze i limonki
  • Półkwaśne – są to jabłka, wiśnie, winogrona, jagody, czereśnie
  • Półsłodkie – są to truskawki i brzoskwinie

Których nie łączyć?

Najważniejsza zasada brzmi: nigdy nie łączymy owoców słodkich i kwaśnych. Efekt takiej mieszanki może być naprawdę nieprzyjemny. Będziemy czuć się źle, narzekać na osłabienie i problemy żołądkowe. Dlatego jeśli lubisz banany, nie zajadaj ich pomarańczą i na odwrót.

Bez problemu można natomiast łączyć owoce kwaśne z półsłodkimi czy słodkie z półkwaśnymi – takie połączenie jest zdrowe i pozytywnie wpływa na kondycję organizmu. Pamiętaj o tych zasadach szczególnie, jeśli przygotowujesz własne soki w wyciskarce wolnoobrotowej.

Rada

Bardzo korzystnym połączeniem są owoce słodkie i warzywa liściaste. Możesz więc spokojnie przygotować sok np. z ananasa z dodatkiem sałaty.

Uważaj, jeśli dbasz o linię

Owoce poza tym, że zawierają ogromne ilości witamin, niestety są też źródłem cukru. Niektóre z nich mają go więcej niż chociażby puszka coli! Dlatego jeśli dbasz o linię lub masz problem z podwyższonym poziomem cukru, ogranicz jedzenie słodkich owoców. Lepszym wyborem będzie dla Ciebie garść wiśni czy połówka pomarańczy niż np. mango czy ananas.

Rada

Jeśli uwielbiasz soki owocowe, to także uważaj. Nie powinno się ich pić w nieograniczonych ilościach. Pewnym rozwiązaniem może być rozcieńczanie soku wodą mineralną.

Na koniec pamiętaj o jeszcze jednej ważnej zasadzie: owoców nigdy nie należy łączyć z miodem czy cukrem. W takiej postaci są bombą kaloryczną i zamiast pomóc w utrzymaniu formy, mogą spowodować przybranie na wadze.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Polecane

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie

Dyskusja

  • red321

    W warzywach nie łączy się ogórków z pomidorami

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.