Masło klarowane: znacznie zdrowsze od zwykłego!

Aneta Kwapisz
19.03.2018

W tradycyjnej polskiej kuchni nigdy nie może zabraknąć masła. Używamy go niemal do wszystkiego, ceniąc sobie jego łagodny smak i bardzo szerokie zastosowanie kulinarne. Stosunkowo rzadko jednak sięgamy po masło klarowane. A szkoda, bo ten produkt znacznie przebija klasyczne masło pod względem wartości odżywczych i zdrowotnych. Warto się o tym przekonać.

Przysmak od tysięcy lat

Masło klarowane nie jest żadną nowością. Cywilizacje Bliskiego Wschodu i Afryki, a częściowo także Azji, używają go od tysięcy lat. W Europie popularyzacją tego produktu zajmują się przede wszystkim renomowane restauracje. Przeciętny Polak jednak albo nie zna, albo nie chce poznać klarowanej postaci masła. Dlaczego?

Powód jest prozaiczny. Chodzi o wysoką cenę zakupu. Masło klarowane potrafi być dwu- trzykrotnie droższe od zwykłego. Co prawda można sklarować masło we własnym zakresie, ale nie jest to takie proste i łatwo jest tutaj popełnić błędy.

Czym właściwie jest masło klarowane?

Inną, często spotykaną nazwą tego produktu, jest ghee. Masło klarowane różni się od zwykłego metodą produkcji. To drugie należy poddać procesowi podgrzewania, w efekcie czego dochodzi do odparowania wody. W kolejnym kroku oddziela się tłuszcz mleczny od białek oraz różnych zanieczyszczeń czających się w maśle.

W efekcie powstaje produkt idealnie czysty, bardzo wysokiej jakości, doskonale nadający się do smażenia w wysokiej temperaturze. Masło klarowane jest także najlepszym wyborem dla osób uczulonych na mleko krowie, które zawiera silne alergeny: kazeinę oraz laktozę.

Jak już wspomnieliśmy, masło klarowane jest znacznie zdrowsze niż zwykłe. Zawiera mnóstwo kwasów tłuszczowych, które poprawiają metabolizm oraz regulują poziom cholesterolu we krwi. Dlatego po tę wersję masła powinny sięgać osoby zagrożone chorobą wieńcową. Ponadto produkt zawiera witaminy A, D, E i K oraz wiele składników mineralnych.

Szerokie zastosowanie w kuchni

Główną cechą masła klarowanego jest wysoka temperatura dymienia, która wynosi ponad 250°C. Dzięki temu tłuszcz ten doskonale nadaje się do smażenia wszelkich produktów mięsnych i warzyw. Masło klarowane może być smacznym i zdrowym zamiennikiem oleju.

Pomimo wysokiej ceny zakupu warto włączyć ten produkt do swojej diety i stosować go w rozsądnych ilościach w kuchni. Masło klarowane do doskonały wybór dla osób dbających o linię, które nie wyobrażają sobie gotowania bez charakterystycznego, maślanego smaku.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Polecane

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie

Dyskusja

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.