Masz już dość zdrowego pieczywa? Oto kilka smacznych zamienników

Kanapki to chyba najprostszy rodzaj posiłku. Można je szybko przygotować, zabrać do pracy czy na wycieczkę, są sycące, kolorowe, ale z czasem stają się po prostu nudne. Jeśli na co dzień stawiasz na zdrowe pieczywo, to w pewnym momencie możesz poczuć potrzebę zmiany diety. Na szczęście nie jest to wcale trudne i nie wymaga od Ciebie wspinania się na szczyty kulinarnej kreatywności. Poznaj kilka bardzo smacznych i zdrowych zamienników pieczywa.

Sałata

Zaskoczona? Sałata oczywiście świetnie nadaje się na „okład” kanapki, ale okazjonalnie możesz nią zastąpić chleb czy bułkę. Naszym sposobem jest użycie liścia sałaty w formie zielonej tortilli. Wystarczy wybrać odpowiedni duży liść, ułożyć na nim np. plasterek szynki czy mozzarelli, a następnie zawinąć. Przygotuj sobie kilka takich przekąsek i zabierz do pracy. W domu możesz iść o krok dalej i zawijać w sałatę np. ugotowaną pierś kurczaka czy pokrojone jajko. Będzie pysznie, zdrowo i niesztampowo.

Bataty

Wciąż nie są zbyt popularne w polskiej kuchni, a szkoda, bo stanowią bogate źródło cennych składników, jak chociażby beta-karoten. Kup bataty, następnie je upiecz i pokrój na duże plastry. Dodaj odrobinę oliwy z oliwek, ułóż ulubione dodatki kanapkowe i gotowe. Batat świetnie zastąpi pieczywo, choć nie każdemu przypadnie do gustu lekko słodki smak tego warzywa.

Papier ryżowy

Jest już łatwo dostępny w dobrze zaopatrzonych sklepach. W ostateczności możesz go po prostu zamówić w Internecie. Papier ryżowy jest niskokaloryczny, dlatego znakomicie sprawdzi się w kuchni osób będących na diecie redukcyjnej. Stosuj go dokładnie tak samo, jak popularne wrapy pszenne. Zawiń w niego swoje ulubione produkty, np. mięso z kurczaka czy jajka. Będzie naprawdę pysznie, a do tego lekko.

Surowa papryka

Fajna propozycja dla tych, którzy nie wyobrażają sobie śniadania bez chrupiącej bułki. Surowa papryka także przyjemnie chrupie, a do tego jest znacznie zdrowsza niż klasyczne pieczywo. Można ją łatwo przygotować, wykrajając niejadalny środek i robiąc tzw. łódeczki. Następnie układamy na nich ulubione produkty kanapkowe. To banalny, smaczny i do tego zdrowy sposób na odżywcze śniadanie.

Duże pieczarki

Ich oficjalna nazwa to portobello. Są rzeczywiście gigantyczne, dzięki czemu świetnie zastępują zwykłą bułkę. Po przekrojeniu pieczarki na dwie różne części, możesz przygotować domowego, wegańskiego burgera, którym zaskoczysz rodzinę i znajomych. Pieczarkę oczywiście wcześniej grillujemy lub lekko podsmażamy na patelni. Pycha!

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Polecane

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie

Dyskusja

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.