Matcha - japońska sproszkowana zielona herbata

Mateusz Nowak
06.09.2015

Matcha - japońska sproszkowana zielona herbata, używana w ceremonii picia herbaty chanoyu, oraz jako dodatek do potraw. Oryginalna Matcha produkowana jest z rosnących w cieniu liści tenchy. Kilka tygodni przed zbiorami krzewy są osłaniane przed słońcem, przez co spowalniają wzrost, ich liście nabierają ciemniejszego odcienia zieleni, oraz wytwarzają aminokwasy, dzięki którym herbata jest słodsza. Zebrane liście są suszone, następnie ścierane na proszek.

Produkcja 30g oryginalnej matcha trawa godzinę. Herbatę tę zalewa się wodą o temperaturze 80° i roztrzepuje bambusową trzepaczką (chasen).


źródło: http://pl.wikipedia.org
Tekst udostępniany na licencji Creative Commons: uznanie autorstwa

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie