Negatywne właściwości kawy

Piotr Kowalczyk
09.05.2015

Badania wykazują także negatywne skutki picia kawy. Wiążą się one przede wszystkim z zawartą w niej kofeiną. Zwykle dotyczą przypadków spożywania kawy w zbyt dużych ilościach.

  • spożycie zbyt dużej ilości kawy może wywoływać uczucie nerwowości, niepokoju i rozdrażnienia (tzw. "zdenerwowanie kofeinowe")
  • podobnie jak herbata wpływa na żółknięcie zębów i może prowadzić do próchnicy
  • ze względu na swoje właściwości pobudzające u większości ludzi utrudnia zasypianie (u nielicznych występuje efekt przeciwny)
  • nieznacznie zmniejsza płodność zarówno u mężczyzn jak i u kobiet
  • spożycie dużej ilości kawy przez kobietę w ciąży może zwiększać prawdopodobieństwo martwego urodzenia. W związku z tym zalecane jest, by osoby w ciąży piły maksymalnie dwie filiżanki kawy dziennie
  • gotowana kawa może w dużym stopniu wpływać na podniesienie poziomu cholesterolu
  • kawa może zwiększać prawdopodobieństwa ataku serca u osób o wolniejszym metabolizmie (posiadających gen spowalniający detoksykację kofeiny w wątrobie) nawet o 133% w przypadku picia powyżej 4 filiżanek dziennie. Wspomniany gen posiadało 54% osób uczestniczących w badaniu
  • spożycie dużej ilości kawy może zwiększyć prawdopodobieństwo niektórych chorób serca

(źródło: Wikipedia, licencja: [GNU FDL], autorzy.)

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie