Niedoceniana, a bardzo zdrowa! Poznaj właściwości kiszonej kapusty

Kiszona kapusta to taki produkt spożywczy, na który raczej nie zwracamy uwagi. Nie ma dobrego PR-u, kojarzy się nam z czymś powszednim, słabo pachnie i trudno zrobić z niej coś na kształt „trendy lunchu”. Mimo to warto wiedzieć, że regularne jedzenie kiszonej kapusty ma bardzo korzystny wpływ na organizm. To zdecydowanie jeden z najzdrowszych spośród łatwo dostępnych produktów żywieniowych. Jeśli chcesz poznać właściwości kiszonej kapusty, koniecznie przeczytaj nasz poradnik.

Jedz kiszon kapustę, gdy przyjmujesz antybiotyk

Nie wiedziałaś o tym? Kiszona kapusta jest uznawana za naturalny probiotyk, ponieważ znajdują się w niej bakterie wzbogacające ludzką florę jelitową. Dodatkowo kapusta jest źródłem kwasu mlekowego, który nie dopuszcza do rozwoju bakterii gnilnych w układzie pokarmowym. Między innymi dlatego jedzenie kapusty jest świetną metodą na pozbycie się zaparć. Pamiętaj więc, aby w czasie choroby, zwłaszcza wymagającej sięgnięcia po antybiotyk, jeść duże ilości kiszonej kapusty.

Doskonały wybór dla chcących schudnąć

Kiszona kapusta jest bardzo smaczna, a w dodatku można ją jeść niemal bez żadnych ograniczeń (oczywiście nie do przesady, aby nie dopuścić do zakwaszenia żołądka). 100 g tego przysmaku dostarcza organizmowi jedynie 16 kilokalorii. Trudno więc o mniej kaloryczny dodatek do obiadu czy przekąskę.

Rada

Zawsze wtedy, gdy nachodzi Cię ochota, żeby sobie coś pochrupać, sięgnij po kiszoną kapustę.

Kolejnym atutem kiszonej kapusty jest to, że zawiera bardzo dużo błonnika. Jest więc produktem wyjątkowo sycącym, co działa na korzyść osób chcących zrzucić zbędne kilogramy.

Samo zdrowie

Kiszona kapusta jest zaliczana do grona najzdrowszych produktów spożywczych i nie ma w tym przesady. Przede wszystkim jest to bogate źródło witaminy C – na 100 g produktu przypada aż 16 g tej cennej witaminy, wspomagającej odporność i chroniącej komórki ludzkiego organizmu przed zmianami w DNA.

Na tym oczywiście nie koniec. Kiszona kapusta dostarcza też sporej porcji potasu oraz glukozynolanów, czyli związków siarkowych o potwierdzonym działaniu przeciwnowotworowym.

Pamiętaj przy tym, że wymienione właściwości ma wyłącznie kiszona kapusta, a nie zakwaszana (uważaj na naciągaczy!). Proces zakwaszania polega jedynie na polaniu poszatkowanej białej kapusty octem. Kapusta kiszona ma charakterystyczny żółty kolor i wydziela bardzo intensywny zapach fermentacji. Zdecydowanie najzdrowsza jest kapusta sprzedawana prosto z beczki, a nie puszkowana.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Polecane

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie

Dyskusja

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.