Owoce morza: Krewetkowe roladki

Jerzy Biernacki
05.11.2015

Składniki:

  • 250 g krewetek, obranych i przeciętych
  • 1 ząbek czosnku, drobno siekanego
  • 1 łyżka octu ryżowego
  • 2 łyżeczki tajskiego słodkiego sosu chili
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 1 szklanka rozdrobnionej marchwi
  • 1 szklanka pokrojonych na zapałki ogórków
  • ½ szklanki posiekanej zielonej cebuli
  • sól
  • 10-12 plastrów papieru ryżowego

Przyrządzenie:

Zagotować 3 szklanki wody. Ostrożnie dodać krewetki do wrzącej wody.
Gotować przez 3 minuty lub aż krewetki będą różowe.
Wrzucić krewetki na sitko i przepłukać zimną wodą do ostygnięcia.
W misce połączyć czosnek, ocet ryżowy, sos chili, nasiona sezamu i kolendrę.
Zmieszać marchew, ogórki, cebulę i krewetki, posolić i odstawić na 1 godzinę do lodówki.
Namoczyć papier ryżowy w ciepłej wodzie przez około 30 sekund lub aż stanie się miękki i giętki.
Rozłożyć mokry papier na płaskiej powierzchni.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie