Płyta gazowa – czy w XXI wieku to wciąż dobry pomysł?

Remigisz Szulc
05.03.2018

Mówi się, że żaden zawodowy szef kuchni nie zamieniłby poczciwej płyty gazowej na ceramiczną czy tym bardziej indukcyjną. Rzekomo niektóre potrawy, zwłaszcza te najbardziej wykwintne, wychodzą najlepiej „na gazie”, czyli przyrządzane na żywym płomieniu. Coś w tym jest, bo w kuchniach restauracyjnych rzeczywiście rządzą tradycyjne palniki. Czy to oznacza, że w domu także warto postawić na płytę gazową?

Zalety płyty gazowej

Dla wielu osób największą zaletą płyty gazowej jest jej cena – o wiele niższa, niż ma to miejsce w przypadku płyty ceramicznej, nie wspominając już o indukcyjnej. Załóżmy jednak, że pieniądze nie grają aż tak ważnej roli. Jakie jeszcze zalety ma poczciwa „gazówka”?

Z pewnością warto tutaj wspomnieć o uniwersalności. Na palnikach gazowych można używać dowolnego naczynia, co nie jest takie proste w przypadku chociażby płyty indukcyjnej. Jeśli masz w domu komplet garnków niepasujących do indukcji, a nie chcesz się ich pozbywać, to wybór „gazówki” wydaje się być zupełnie naturalny.

Płyta gazowa to także dobre rozwiązanie w sytuacji, gdy z kuchni ma korzystać osoba starsza, przyzwyczajona do dawnych rozwiązań, stresująca się na samą myśl o konieczności obsługi „kosmicznej” płyty.

O zakupie „gazówki” powinny też pomyśleć osoby, które mają dryg do gotowania i rzeczywiście wyczuwają różnicę w smaku pomiędzy daniami przyrządzanymi na płycie gazowej i np. indukcyjnej.

Rada

Jeśli obawiasz się, że płyta gazowa zepsuje nowoczesny wygląd kuchni lub będzie bardzo trudna w czyszczeniu, zainteresuj się tzw. płytami gazowymi na szkle.

Nie masz gazu w kuchni?

To nie stanowi wielkiego problemu, ponieważ każda płyta gazowa może pracować przy użyciu gazu propan-butan. Wystarczy wymienić dysze, znaleźć miejsce w szafce blisko płyty na butlę z gazem (wymienia się je na stacjach benzynowych), podłączyć wężem (powinien to zrobić hydraulik) i gotowe. Można zacząć gotować.

Czy zatem warto?

Jeśli głównym kryterium jest dla Ciebie smak potraw, to zdecydowanie tak. Współczesne płyty gazowe prezentują się całkiem nieźle, dlatego nic nie stoi na przeszkodzie, aby montować je w kuchniach na miarę XXI wieku.

Pamiętaj jednak o bardzo istotnych minusach tego rozwiązania, wśród których koniecznie trzeba wymienić niski poziom bezpieczeństwa (zagrożenie wybuchem, ryzyko zdmuchnięcia płomienia, ryzyko poparzenia się przez dziecko).

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Polecane

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie

Dyskusja

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.