Produkty z niskim indeksem glikemicznym: dlaczego warto je włączyć do swojego jadłospisu?

Niski indeks glikemiczny to jedno z najbardziej niezawodnych kryteriów wyboru zdrowych, a już na pewno dietetycznych produktów spożywczych. Wbrew obiegowej opinii na ten parametr powinni zwracać uwagę nie tylko cukrzycy, ale też osoby będące na diecie redukcyjnej. Czym właściwie jest indeks glikemiczny? Które produkty mają bardzo niską wartość IG?

Indeks glikemiczny: o czym informuje?

Indeks glikemiczny, czyli w skrócie IG, to wskaźnik informujący o tym, w jakim czasie po zjedzeniu jakiegoś produktu dochodzi do wzrostu poziomu glukozy we krwi. Dzięki temu wiemy, czy dany produkt sprzyja utrzymaniu lub nawet redukcji masy ciała, czy wprost przeciwnie: jest tuczący.

IG to zdecydowanie lepszy miernik dietetycznego potencjału konkretnych produktów niż popularne kilokalorie. Możemy zestawić ze sobą dwa produkty o identycznej kaloryczności, z których jeden będzie korzystny dla sylwetki, a drugi nie. Informuje o tym właśnie parametr IG. Indeks glikemiczny daje nam wiedzę na temat tego, czy dany produkt zawiera dobrze czy źle przyswajane węglowodany.

Pamiętaj!

Im niższy indeks glikemiczny, tym zdrowszy jest dany produkt spożywczy.

Wysoki indeks glikemiczny nie zawsze źle świadczy o produkcie

Stosunkowo wysoką wartość IG ma wiele owoców, które stanowią naturalne źródło cukrów. Nie oznacza to jednak, że powinniśmy z nich całkowicie rezygnować. Znacznie gorzej pod tym względem wypadają wszelkie produkty przetworzone, w których znajdują się tzw. cukry ukryte, dodane do składu na etapie produkcji. Na tej liście możemy umieścić chociażby słodycze, owocowe jogurty czy napoje słodzone.

Jeśli natomiast chodzi o owoce, to tutaj sytuację ratuje wysoka zawartość błonnika, który spowalnia wchłanianie cukrów do krwi. Nie jest zatem tak, że każdy produkt z wysokim indeksem glikemicznym musi zostać wykluczony z diety redukcyjnej. Najważniejsze jest to, aby wystrzegać się produktów z dodanymi cukrami prostymi.

Popularne produkty z niskim IG

Podstawą jadłospisu cukrzyka i osoby będącej na diecie redukcyjnej powinny być te produkty, które zawierają bardzo mało cukrów prostych, a tym samym mają niski indeks glikemiczny. Spokojnie, są wśród nich bardzo smaczne produkty, z których bez trudu przygotujesz pyszne i wartościowe dania. Oto kilka popularnych przykładów:

  • Szparagi
  • Orzechy
  • Zielone warzywa liściaste
  • Wiśnie
  • Czereśnie
  • Jagody
  • Gruszki
  • Pomidory
  • Owoce cytrusowe
  • Produkty z orkiszem (np. chleb)
  • Jabłka
  • Biała fasola

Jeśli zatem chcesz schudnąć lub utrzymać prawidłową wagę, zwracaj baczną uwagę na to, jaki indeks glikemiczny mają produkty znajdujące się w Twojej codziennej diecie. To ważniejsze nawet od ich kaloryczności.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.