Rodzaje kawy

Jerzy Biernacki
09.05.2015

Arabica - (Coffea Arabica), która jest źródłem ziaren do przyrządzania 80% napojów na świecie. Arabica uprawiana jest w terenach wyżynnych na wysokości ok. 500-1200 metrów. Tę odmianę kawy najczęściej uprawia się w Afryce, Brazylii, Kolumbii, na Sumatrze, Jawie, oraz na Karaibach.
Ziarna Arabiki zawierają mało, bo około 1,5% kofeiny. Smak jej jest lekko kwaskowaty, jednak jest ona preferowana ze względu na łagodny i aromatyczny napar z nutą czekolady.

Robusta - (Coffea Canephora) została odkryta o wiele później po Arabice, bo dopiero w XIX wieku. Jest ona  łatwiejsza w uprawie, dojrzewa szybciej niż Arabica oraz jest bardziej odporna na choroby i warunki klimatyczne. Dlatego uprawia się ją na niższych wysokościach. Jej ziarna są mniejsze i bardziej okrągłe. W smaku jest zdecydowanie mocniejsza, bardziej gorzka. Robusty używa się do sporządzania mieszanek z Arabicą (np. 80% Aracica i 20% Robusta min. w kawach Lavazza). Dzięki temu otrzymuje się wspaniałą piankę - crema. Z takich mieszanek otrzymuje się bardzo dobre Cappuccino. Mieszanki tekie są charakterystyczne dla Włochów lubiących instensywny smak i aromat kawy. Robustę stosuje się również do produkcji kaw rozpuszczalnych. Uprawia się ją na Sumatrze, Javie, Bali ... Najlepsza pochodzi z upraw w Ugandzie i Zairze. Ziarna Robusty mogą zawierać nawet do 4% kofeiny.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie