Sałatki i surówki: Curry z kalafiora

Maciej Piwowski
05.11.2015

Składniki:

  • 1 i ½ łyżki oliwy
  • 2 średnie żółte cebule, drobno posiekane
  • szczypta kurkumy
  • ziarnista sól morska
  • 1 średni kalafior, pokrojony w cienkie plastry
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżki kminku
  • 4 suszone czerwone chili, oczyszczone i przekrojone
  • 1 łyżeczka sezamu
  • 1 ząbek czosnku, drobno posiekany
  • 3 cm kawałek świeżego imbiru, obrany i drobno starty
  • 2-3 łyżki posiekanej świeżej kolendry

Przyrządzenie:

Rozgrzać olej na dużej patelni na średnim ogniu.
Wymieszać cebulę wraz z kurkumą i kilkoma szczyptami soli.
Smażyć, często mieszając, aż cebula zeszkli się i nieco zbrązowieje, tj. przez 7-10 minut.
Dodać czerwone chili, sezam, czosnek, kminek, curry, i połowę imbiru.
Smażyć przez minutę, dodać kalafior i wymieszać.
Przykryć i trzymać na średnim ogniu przez 5-7 minut.
Gdy kalafior jest już prawie gotowy, zdjąć pokrywę, zwiększyć ogień i wmieszać w pozostały imbir.
Posolić, posypać kolendrą.

Podawać:

... i cieszyć się.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie