Sałatki i surówki: Sałatka Waldorf

Mateusz Nowak
10.11.2015

Składniki:

  • 1,5 jabłka
  • sok z ½ cytryny
  • 1 gałązka selera naciowego
  • ½ szklanki rodzynek
  • czarny pieprz świeżo zmielony
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu
  • 100 g rukoli
  • 50 g majonezu
  • sól morska
  • 50 g posiekanych orzechów włoskich

Przyrządzenie:

Jabłka obrać, pokroić w kostkę, wymieszać z połową soku z cytryny.
Seler zblanszować i pokroić w cienkie słupki,
wymieszać z resztą soku z cytryny i dodać do jabłka.
Rodzynki wrzucić do wrzątku, pozostawić na 3 minuty, odcedzić i dodać do warzyw.
Wszystko oprószyć zmielonym czarnym pieprzem i cynamonem.
Wrzucić rukolę, dodać posiekane i zrumienione na patelni orzechy włoskie i w końcu majonez.
Posolić i wymieszać.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie