Smaczny, aromatyczny, a także bardzo zdrowy! Co warto wiedzieć o cynamonie?

Aneta Kwapisz
14.11.2018

Cynamon jest jedną z najbardziej charakterystycznych przypraw kuchennych. Jego wyrazisty aromat trudno pomylić z czymkolwiek innym. W Polsce najchętniej dodajemy go do deserów wypieków, jednak nie brakuje osób, które konsekwentnie rezygnują z cynamonu, ponieważ przeszkadza im zapach tej przyprawy. W przełamaniu się może pomóc wiedza na temat pozytywnych właściwości zdrowotnych kory cynamonowca.

Idealny dla cukrzyków

Cynamon jest bardzo cennym składnikiem diety osób chorujących na cukrzycę typu II. Badania jednoznacznie wykazały, że przyprawa ta przyczynia się do obniżenia stężenia cukru we krwi – podobnie zresztą jak cholesterolu. Dlatego po cynamon śmiało powinni sięgać także sercowcy i osoby otyłe.

Wzmacnia odporność

Cynamon to jeden z tych produktów, które od wieków są wykorzystywane w  medycynie naturalnej. Już dawno odkryto, że przyprawa wzmacnia odporność, dlatego w wielu domach dodaje się ją np. do herbaty w okresie przeziębienia czy grypy. Warto przy tym wiedzieć, że olejek cynamonowy (to dzięki niemu przyprawa ma tak charakterystyczny aromat) wykazuje właściwości antybakteryjne. Jest więc cenionym środkiem wspomagającym organizm w czasie np. problemów jelitowych.

Chroni przed nowotworami

Zaskakujący jest fakt, że cynamon ma jeden z najwyższych współczynników ORAC – określa on zdolność produktu do neutralizowania wolnych rodników, które są odpowiedzialne za powstawanie nowotworów.  Onkolodzy zalecają więc włączenie cynamonu do diety osób znajdujących się w grupie ryzyka zachorowania na raka, np. palaczy czy ludzi obciążonych genetycznie.

Warto również wiedzieć, że silny aromat cynamonu przeszkadza nie tylko niektórym ludziom, ale także owadom – w szczególności komarom. Spędzając wakacje nad jeziorem czy na działce warto się więc nasmarować olejkiem eterycznym na bazie cynamonu – można go rozcieńczyć innym olejem spożywczym, by złagodzić jego wpływ na skórę.

Byle nie przesadzać!

Choć cynamon jest bardzo zdrową przyprawą, to – jak wszystko – w nadmiarze może być szkodliwy. Pamiętajmy, że zawarta w nim kumaryna w zbyt dużym stężeniu uszkadza wątrobę. Dlatego ze spożyciem cynamonu absolutnie nie powinny przesadzać osoby cierpiące na dolegliwości hepatologiczne.

Ponadto cynamon działa drażniąco na ścianki żołądka i śluzówkę przewodu pokarmowego. Może więc wywoływać zgagę czy problemy jelitowe. Jak zawsze zalecamy więc po prostu zdrowy rozsądek. Na pewno jednak nie warto całkowicie rezygnować z cynamonu w swojej kuchni!

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Polecane

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie

Dyskusja

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.