System QMP: na czym to polega i dlaczego warto wybierać mięso z tym certyfikatem?

Krzysztof Jagielski
20.07.2018

Być może trafiłeś już kiedyś na mięso, na którego opakowaniu widniał symbol QMP. Nie kupiłeś go, bo… było dość drogie. No cóż, w tym przypadku wysoka cena ma jak najbardziej uzasadnienie. System certyfikacji QMP daje gwarancję wysokiej jakości produktu i powinien być wyznacznikiem dla osób szukających zdrowego, wartościowego i przebadanego mięsa.

Czym właściwie jest QMP?

QMP, czyli Quality Meat Program, to międzynarodowy system certyfikacji mięsa wołowego. Celem jego wprowadzenia było uświadomienie konsumentów, że „wołowina wołowinie nierówna”.

Odpowiedzialni producenci mięsa przez lata nie mogli się przebić na rynku ze swoimi produktami, ponieważ przegrywali rywalizację z tanimi dostawcami. Klient ostatecznie i tak patrzy na cenę. Wielu osobom nie mieści się w głowie, by zapłacić np. 50 złotych za kilogram wołowiny, skoro w hipermarkecie można ją mieć za np. połowę tej kwoty.

Właśnie dlatego powstał system QMP. Ma on być drogowskazem dla tych konsumentów, którzy zwracają uwagę nie tylko na cenę, ale chcą też jeść mięso wysokiej jakości, pozyskiwane w humanitarny sposób, drobiazgowo przebadane, a tym samym w 100% bezpieczne dla zdrowia.

System QMP określa takie szczegóły, jak rasa bydła, metody uboju, sposób pakowania i przechowywania mięsa, a także oznakowania opakowania. Model certyfikacji opracowało Polskie Zrzeszenie Producentów Bydła Mięsnego. System został oficjalnie uznany w 2008 roku i od tamtej pory symbol QMP stanowi krajowy znak jakości mięsa wołowego.

Za jakość warto zapłacić nieco więcej

Każdy hodowca, producent, a nawet właściciel firmy transportowej, który chce działać w systemie QMP, musi spełnić rygorystyczne warunki. Oczywiście najważniejsze jest to, aby mięso było pozyskiwane z najwyższej jakości bydła, które ma zapewnione dobre warunki bytowe i jest ubijane w humanitarny sposób. Bydło m.in. nie może być karmione sztucznymi paszami.

To jednak nie wszystko. Mięso przed trafieniem do konsumentów musi zostać szczegółowo przebadane, także pod kątem zawartości substancji chemicznych czy chociażby antybiotyków.

Wszystko to sprawia, że mięso oznaczone symbolem QMP jest produktem bardzo wysokiej jakości, w pełni bezpiecznym dla człowieka i mającym najlepsze walory smakowe oraz odżywcze. Niestety, jest również o wiele droższe niż to, które nie zostało poddane procesowi certyfikacji.

Jeśli jednak cena nie stanowi dla Ciebie nadrzędnego kryterium, to podczas kolejnych zakupów sprawdź, czy w Twoim sklepie nie jest oferowana wołowina QMP.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie