Te produkty są bardzo zdrowe. Ale w nadmiarze mogą Ci zaszkodzić!

Mateusz Nowak
12.01.2018

Przestrzeganie zdrowej diety nie jest takie proste, jak mogłoby się wydawać. W przypadku ludzkiego organizmu świetnie sprawdza się powiedzenie, że co za dużo, to niezdrowo. Nawet jedząc wyłącznie bardzo odżywcze produkty, które są zalecanymi składnikami odpowiedzialnej diety, możesz nieświadomie narazić się na problemy. Oto zdrowe produkty, które w nadmiarze naprawdę mogą Ci zaszkodzić.

Szpinak

Jedno z najzdrowszych warzyw świata, bogate źródło błonnika i witamin, zawiera także szczawiany. Te w nadmiernych ilościach uszkadzają nerki, powodując kamicę szczawianową. Dlatego szpinak należy spożywać w rozsądnych ilościach, niekoniecznie codziennie. Możesz go stosować na zmianę z równie zdrowym i podobnie smakującym jarmużem.

Pomidory

Wszyscy wiedzą, że to bardzo zdrowe warzywo (pod warunkiem, że nie pochodzi z Chin). Pomidory są przede wszystkim bogatym źródłem potasu, ale zawierają także kwasy. Dlatego zjadając kilka pomidorów w ciągu dnia, możesz u siebie zaobserwować objawy zgagi i refluksa. Regularne spożywanie zbyt dużych ilości pomidorów prowadzi z kolei do przewlekłych chorób przełyku.

Tuńczyk

Powszechnie uważany za najzdrowszą rybę świata, w rzeczywistości w nadmiarze także może być szkodliwy dla organizmu. Tuńczyk niestety zawiera znacznie więcej rtęci niż pozostałe gatunki morskie. Dlatego należy go jeść w ograniczonych ilościach – maksymalnie 2-3 razy w tygodniu i w małych porcjach. Jeśli uwielbiasz ryby, to na zmianę z tuńczykiem jedz też inne gatunki.

Soja

Podstawa diety wegetariańskiej, chętnie włączana do jadłospisu także przez osoby spożywające mięso. Soja jest bardzo zdrowa, jednak ma także niebezpieczną właściwość – chodzi o ograniczenie wchłaniania żelaza. Długie przebywanie na diecie sojowej może więc prowadzić do anemii, szczególnie u osób, które nie jedzą czerwonego mięsa.

Mięso z kurczaka

Jest chude, smaczne, dlatego chętnie sięgają po nie osoby będące na diecie, chcące zrzucić kilka kilogramów. Mięso kurczaka, podobnie jak indyka, jest jednak bardzo obfite w białko zwierzęce, a badania naukowe wykazały, że w nadmiarze odpowiada ono za rozwój chorób nowotworowych. Staraj się więc przeplatać jedzenie mięsa z drobiu ze spożywaniem wołowiny, wieprzowiny, a przede wszystkim produktów roślinnych.

Zdrowa dieta bazuje więc na sprawdzonym schemacie: we wszystkim najważniejszy jest umiar. Ułóż swój jadłospis w taki sposób, aby był możliwie rozbudowany. To także sposób na to, aby uniknąć efektu znudzenia.

 

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie