W kuchni masz tylko ocet spirytusowy? To duży błąd!

Ocet nie jest kojarzony z produktem o szczególnie dobrych właściwościach odżywczych. A przynajmniej w naszym kraju. Wszystko przez to, że w Polsce od wielu lat króluje ocet spirytusowy. Ten rzeczywiście nie ma żadnych wartości, dlatego zdecydowanie warto go zastąpić innymi produktami, powszechnie wykorzystywanymi w najlepszych kuchniach świata.

Ocet winny

Trudno sobie wyobrazić, aby miało go zabraknąć w kuchni pasjonata gotowania. Ocet winny to podstawowy produkt stosowany we francuskich restauracjach. W Polsce nie jest zbyt popularny, a szkoda, bo ma bardzo pozytywny wpływ na ludzki organizm (m.in. odkaża układ pokarmowy, usprawnia trawienie, dostarcza sporych ilości potasu). Ocet winny produkuje się z winogron i dodaje m.in. do sałatek czy marynat.

Ocet balsamiczny

Jest jeszcze mniej znany niż winny, dlatego niezmiernie rzadko pojawia się w polskiej kuchni. Ocet balsamiczny produkuje się z zagęszczonego moszczu winogron, który musi długo fermentować w drewnianych beczkach. To zapewnia mu pożądany, bardzo charakterystyczny smak. Ten rodzaj octu świetnie pasuje do dań mięsnych, ale tez do ryb i sałatek. Warto wiedzieć, że ocet balsamiczny ma właściwości antybakteryjne, pomaga regulować poziom cholesterolu we krwi i obniża ciśnienie.

Ocet jabłkowy

Niegdyś był bardzo popularny w polskiej kuchni, ale dziś prawie się o nim nie pamięta. Ocet jabłkowy, co oczywiste, produkuje się z jabłek. Ciekawostką jest fakt, że płyn ten ma wybitne właściwości zdrowotne, które znał już sam Hipokrates – uznawany za ojca medycyny. Ocet jabłkowy działa antybakteryjnie, jest bardzo polecany cukrzykom oraz osobom z nadciśnieniem. W kuchni najlepiej sprawdza się do lekkich dań, w szczególności do sałatek warzywnych oraz dressingów.

Ocet ryżowy

Można śmiało stwierdzić, że bez niego nie ma kuchni azjatyckiej, w szczególności japońskiej. Ocet ryżowy stanowi podstawowy dodatek do większości dań rodem z Dalekiego Wschodu. Wykorzystuje się go do sushi, zup, dań mięsnych i rybnych, a także do samego ryżu. Nie ma możliwości, aby w japońskiej czy chińskiej restauracji zabrakło octu ryżowego, który w obu kuchniach pełni podobną rolę, jak u nas sól i pieprz.

Co z octem spirytusowym?

Jego popularność w naszym kraju wynika przede wszystkim z tego, że jest tani i łatwo dostępny. Jednak ocet spirytusowy nie jest czymś, co ma pozytywny wpływ na ludzki organizm. Owszem, dobrze sprawdza się w roli dodatku do różnego rodzaju zalew, ale tak naprawdę najlepiej jest go wykorzystywać do… sprzątania. W kuchni polecamy zastąpić ten produkt innymi rodzajami octu. Będzie zdrowiej i smaczniej!

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Polecane

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie

Dyskusja

Ważne: Użytkowanie Witryny oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Szczegółowe informacje w Polityce prywatności.