Wegetariańskie: Zupa jarska

Piotr Kowalczyk
11.11.2015

Składniki:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 pokrojone w kostkę pory, biała część
  • 5 posiekanych ząbków czosnku
  • 4 łodygi selera naciowego, pokrojone w kostkę
  • 2 marchewki, obrane i pokrojone w kostkę
  • 2 pokrojone w kostkę ziemniaki
  • 1 pokrojona w kostkę cukinia
  • 10 pieczarek, przekrojonych na ćwiartki
  • 5 szklanek bulionu warzywnego
  • 2 posiekane łodyżki rozmarynu
  • 3 posiekane liście szałwi
  • 400 g fasolki garbanzo
  • 2 szklanki liści szpinaku
  • sól morska
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Przyrządzenie:

Rozgrzać oliwę w garnku na średnim ogniu.
Dodać por i czosnek, smażyć przez 5 minut, aż zmiękną.
Dodać seler, marchew, ziemniaki, cukinię i grzyby, smażyć przez 5 minut.
Dodać rozmaryn i szałwię, zmniejszyć ogień i gotować przez 20-25 minut, aż warzywa zmiękną.
Dodać fasolkę garbanzo, gotować przez 5 minut.
Wmieszać szpinak, doprawić do smaku solą i pieprzem.

Podawać:

Na gorąco.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie