Wieprzowina: Golonka w piwie

Remigisz Szulc
03.11.2015

Składniki:

  • 1 kg łopatki wieprzowej bez kości
  • 3 fileciki anchois
  • 3 śliwki suszone
  • 2 łyżki oliwy
  • 85 g niesolonego masła
  • 3 cebule
  • 1 łyżki posiekanej szałwii
  • 3 łyżki mąki
  • 500 ml ciemnego piwa
  • 450 ml bulionu z kurczaka

Marynata:

  • 1 łyżka pokruszonych ziaren czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu winnego
  • pieczone warzywa (marchew, pasternak)
  • puree ziemniaczane

Przyrządzenie:

Naciąć mięso w sześciu miejscach.
Śliwki i fileciki anchois przekroić wzdłuż na pół.
Śliwki owinąć filecikami i wsunąć w nacięcia w mięsie.
Mięso włożyć do miski.
Zmiksować składniki marynaty w malakserze i wylać na mięso.
Przykryć i odstawić w chłodne miejsce na noc lub przynajmniej na 3 godziny.
Rozgrzać piekarnik do temperatury 150°C.
Cebule obrać i pokroić na cienkie plasterki.
W dużym garnku żaroodpornym rozgrzać połowę oliwy i masła.
Zetrzeć marynatę z mięsa i obsmażyć mięso ze wszystkich stron na złoty kolor.
Wyjąć mięso i odłożyć na bok.
Dodać resztę oliwy i masła i rozgrzać.
Wrzucić cebulę i szałwię i smażyć na małym ogniu około 20 minut na złoty kolor.
Dodać mąkę i smażyć 5 minut, cały czas mieszając.
Wlać piwo, bulion i marynatę z mięsa, wymieszać, zeskrobując resztki z dna.
Włożyć mięso i doprowadzić do wrzenia.
Przykryć pokrywką, wstawić do piekarnika i piec około 4,5 godziny aż mięso będzie miękkie.
Wyjąć mięso i trzymać w cieple.
Zmiksować sos przy pomocy ręcznego miksera.
Jeśli sos jest zbyt rzadki, postawić garnek na dużym gazie i odparować nadmiar płynu.
Podzielić mięso na kawałki, polać sosem i podać z puree ziemniaczanym i pieczonymi warzywami.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie