Wieprzowina: Steki wieprzowe z bananami

Jerzy Biernacki
03.11.2015

Składniki:

  • 750 g polędwiczek wieprzowych
  • 4 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżka suszonej włoszczyzny
  • świeżo z mielony czarny pieprz
  • 2 banany
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 30 g masła
  • 100 g sera Rokpol
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich

Przyrządzenie:

Mięso pokroić na plastry i lekko rozgnieść je ręką.
Z oleju, miodu, suszonej włoszczyzny i pieprzu przygotować marynatę i włożyć do niej kawałki mięsa.
Banany obrać, przekroić wzdłuż na pół,
a następnie w poprzek na tyle części ile jest kawałków mięsa i skropić sokiem z cytryny.
Banany ułożyć na posmarowanej masłem tacy aluminiowej.
Kawałki sera ułożyć na bananach i posypać orzechami.
Banany lekko podpiec i odstawić na bok.
Mięso ułożyć na ruszcie i opiekać 3-5 minut z każdej strony.
Pod koniec pieczenia mięsa ułożyć na nim banany z serem i piec jaszcze chwilę.

Podawać:

Z bułką i surówką.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie