Wieprzowina: Szynka pieczona w ziołach prowansalskich

Mateusz Nowak
03.11.2015

Składniki:

  • 1 kg szynki wieprzowej bez kości
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • paczka ziół prowansalskich
  • oliwa z oliwek
  • rękaw do pieczenia

Przyrządzenie:

Szynkę umyć, osuszyć.
Sól, pieprz czarny, ziołowy wymieszać. Tą mieszaniną natrzeć szynkę.
Całość obwicie posypać ziołami prowansalskimi.
Czosnek pokroić ba plasterki i obłożyć nimi szynkę.
Odstawiamy do lodówki na dobę.
Po wyjęciu szynki z lodówki szynkę polać z wierzchu 25 ml oliwy,
włożyć do rękawa do pieczenia, podlać 25 ml wody.
Piec przez 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do temperatury 180°C.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie