Wieprzowina: Żeberka wieprzowe na ostro

Remigisz Szulc
03.11.2015

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżki octu 10%
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka cukru
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 2 roztarte ząbki czosnku
  • ¼ łyżeczki imbiru
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • 1 goździk
  • 2 łyżki wytrawnego wina lub wódki

Przyrządzenie:

Dokładnie wymieszać składniki marynaty:
miód, ocet, wodę, cukier, sosu sojowy, czosnek, imbir, cynamon, goździk, wino lub wódkę.
Żeberka pokrajać na porcje, zalać marynatą i odstawić na noc w chłodne miejsce.
Piec smarując marynatą w nagrzanym do 200°C piekarniku.
Po upieczeniu żeberka powinny być zrumienione i chrupiące, a w środku soczyste.

Podawać:

Z bułeczkami na parze MAN-TOU.

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie