Wieprzowina: Żeberka wieprzowe w winie

Piotr Kowalczyk
03.11.2015

Składniki:

  • 8 rozdzielonych, przeciętych na mniejsze kawałki żeberek wołowych
  • 3 pokrojone łodygi selera naciowego
  • 3 szalotki drobno posiekane
  • 2 pokrojone na zapałki średnie marchewki
  • 2 ziemniaki pokrojone na kawałki wielkości kęsa
  • 1 rzepa drobno posiekana
  • 2 szklanki bulionu wołowego
  • 375 ml cabernet sauvignon
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 2 łyżki tymianku
  • 1 łyżka estragonu
  • mąka
  • 2 łyżki oliwy

Przyrządzenie:

W misce wymieszać żeberka posolić, popieprzyć, opruszyć mąką.
Na dużej patelni rozgrzać olej i podsmażyć żeberka z obu stron.
Podsmażone żeberka zdjąć z patelni.
Na pozostałym na patelni oleju podsmażyć szalotki, gdy będą miękkie, dodać z powrotem mięso i wlać wino.
Gotować na średnim ogniu, aż wino zredukuje się do, tj. przez około 10 minut.
Dodać bulion wołowy, tymianek, estragon, marchew, rzepę, seler, zmniejszyć ogień.
Dusić przez około 1,5 godziny.
Dodać pokrojone ziemniaki i gotować przez kolejne 45 minut, do godziny, aż wszystkie warzywa i mięso będą całkowicie miękkie.
Doprawić solą i pieprzem wedle uznania.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie