Wieprzowina: Żeberka z tymiankiem

Marek Szydełko
05.11.2015

Składniki:

  • 1,5 kg żeberek wieprzowych
  • 1 słoik dżemu pomarańczowego
  • 1 szklanka ostrego ketchupu
  • 2 pomarańcze
  • kilka gałązek tymianku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • olej

Przyrządzenie:

Żeberka oczyścić i podzielić. Cebulę i tymianek posiekać, czosnek przecisnąć.
Pomarańcze dokładnie umyć i pokroić na półplasterki.
W wysokim garnku, na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę i czosnek, dodać dżem, ketchup i tymianek.
Tak przyrządzoną marynatę zagotować, zdjąć z ognia.
Żeberka przesmażyć na złoty kolor, oprószyć solą i pieprzem, dodać do marynaty.
Wstawić na noc do lodówki.
Żeberka ułożyć w brytfannie, poprzekładać plastrami pomarańczy, przykryć,
piec w nagrzanym do 200°C piekarniku około 1,5 godziny.

Podawać:

Posypane listkami tymianku.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie