Wieprzowina: Zrazy wieprzowe z marsalą

Antoni Kwapisz
03.11.2015

Składniki:

  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 50 g posiekanych fistaszków piniowych
  • 8 kotletów wieprzowych
  • sól
  • pieprz
  • 8 plastrów surowej wędzonej szynki
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka masła
  • 6 łyżek marsali
  • 350 ml bulionu mięsnego
  • 1 brokuł
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Przyrządzenie:

Pietruszkę opłukać, osuszyć i posiekać.
Czosnek i cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Cytrynę umyć, sparzyć gorącą wodą i osuszyć.
Skórkę cytryny zetrzeć, wymieszać z pietruszką, czosnkiem, cebulą i orzeszkami piniowymi.
Kotlety opłukać, osuszyć, rozbić, doprawić solą i pieprzem.
Na kotletach ułożyć po 1 plastrze szynki.
Dodać farsz cebulowo-pietruszkowy.
Mięso zrolować i spiąć wykałaczkami.
W dużym garnku rozgrzać oliwę i masło.
Dodać zrazy i z cytryny wycisnąć sok.
Wymieszać z marsalą i podlać zrazy.
Wymieszać z sosem wytworzonym podczas smażenia.
Wlać bulion. Zrazy przykryć. Dusić na średnim ogniu około 30 minut.
Brokuły oczyścić. Umyć i podzielić na różyczki.
Zblanszować w osolonej wodzie około 8 minut, odcedzić.
Mięso wyjąć z sosu, sos zagęścić mąką ziemniaczaną wymieszaną z 1 łyżką wody.
Doprawić solą i pieprzem.

Podawać:

Z sosem, brokułem i spaghetti.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie