Wołowina: Boeuf Strogonoff

Krzysztof Jagielski
03.11.2015

Składniki:

  • 600 g wołowiny
  • 240 g pieczarek
  • 1 średnia cebula
  • olej
  • śmietana
  • 30 g koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • 40 ml białego wina

Przyrządzenie:

Wołowinę umyć, osuszyć, pokroić w 1 cm plastry, następnie 1 cm paseczki.
Posolić solą zmiękczającą mięso i podsmażyć na oleju na rozgrzanej patelni.
Gdy wołowina nabierze koloru, przełożyć do rondelka z wrzącą wodą, dusić.
Cebulę posiekać, podsmażyć na tłuszczu, na którym smażyliśmy wołowinę,
następnie dodać umyte, osuszone i pokrojone w plasterki pieczarki.
Smażyć razem jeszczę kilka minut.
Dodać do mięsa i dusić pod przykryciem do miękkości.
Przyprawić.
Doprawić koncentratem, wymieszać, zagotować.
Zdjąć z ognia, zaprawić śmietaną, posypać natką.

Podawać:

Z ryżem.

 

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie