Składniki:
cavapcici:
bulgur:
Przyrządzenie:
Na cavapcici składniki ze sobą zagnieść.
Formę piekarnikową wysmarować masłem.
Piekarnik nagrzać na co najmniej 220°C lub jak kto woli może posłużyć się grillem.
Z masy formować podłużne wałeczki o szerokości około 3 cm a długości około 8 cm.
Wałeczki układać na wysmarowanej blasze i piec przez około 20 minut w międzyczasie przewracając na drugą stronę.
W tym czasie ugotować bulgur w dwukrotnej ilości osolonej wody w stosunku do ilości bulguru.
Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem.
Na końcu jak woda wsiąknie można dodać łyżeczkę masła i wymieszać.
W tym czasie na surówkę pokroić pomidor i ogórek, wymieszać z sobą.
Cytrynę przekroić na pół i pokroić w plastry.
Talerz po bokach przyozdobić surówką z pomidora i ogórka, plastrami cytryny i solonymi peperoni.
Na środek nałożyć kaszkę bulgur polewając ją tłuszczem z cavapcici, a na to położyć cavapcici.