Wołowina: Cavapcici z bulgurem

Mateusz Nowak
03.11.2015

Składniki:

cavapcici:

  • ½ kg mielonej wołowiny
  • 1 drobnokrojona cebula
  • 2 łyżki drobno krojonej natki pietruszki
  • 2 listki siekanej świerzej mięty
  • ¼ łyżeczki cynamonu
  • pieprz
  • sól
  • masło

bulgur:

  • 150-200 ml kaszki bulgur
  • 1 łyżeczka masła
  • surówka:
  • pomidor
  • ogórek
  • sól
  • pieprz
  • cytryna
  • peperoni z zalewy solnej

Przyrządzenie:

Na cavapcici składniki ze sobą zagnieść.
Formę piekarnikową wysmarować masłem.
Piekarnik nagrzać na co najmniej 220°C lub jak kto woli może posłużyć się grillem.
Z masy formować podłużne wałeczki o szerokości około 3 cm a długości około 8 cm.
Wałeczki układać na wysmarowanej blasze i piec przez około 20 minut w międzyczasie przewracając na drugą stronę.
W tym czasie ugotować bulgur w dwukrotnej ilości osolonej wody w stosunku do ilości bulguru.
Gotować na wolnym ogniu pod przykryciem.
Na końcu jak woda wsiąknie można dodać łyżeczkę masła i wymieszać.
W tym czasie na surówkę pokroić pomidor i ogórek, wymieszać z sobą.
Cytrynę przekroić na pół i pokroić w plastry.
Talerz po bokach przyozdobić surówką z pomidora i ogórka, plastrami cytryny i solonymi peperoni.
Na środek nałożyć kaszkę bulgur polewając ją tłuszczem z cavapcici, a na to położyć cavapcici.

Zgłoś swój pomysł na artykuł

Więcej w tym dziale Zobacz wszystkie